Een video maken – van een paar uur voor 1 video naar een paar minuten

Home / Social media / Een video maken – van een paar uur voor 1 video naar een paar minuten

Video is anno 2023 belangrijk voor je bedrijf! Het kan ook wel zonder – maar het zorgt er vaak voor dat je weg veel langer duurt. Maar hoe zorg je nou dat je niet uren doet over 1 video? Want voor jouw idee: ik maak in pakweg 4 uur tijd: 10 video’s (opnemen, editte en inplannen op social media), 1 blog (onderwerp uitkiezen en schrijven), 2 podcasts (opnemen, editten en plaatsen) en dan ook nog 2 nieuwsbrieven. En vaak ook nog wel 3-4 social media posts met gewone afbeeldingen. Dus als jij 4 uur doet over 1 video dan gaat dat heel weinig opleveren in verhouding :o). Natuurlijk schrijf en maak ik al veel content sinds 2008 – dus het is niet helemaal eerlijk jezelf te vergelijken met mij, maar dan heb je wel een idee wat zou kunnen.

Verzamel ideeën op een centrale plek

Dit is stap 1 die mij op mijn content dag altijd al veel tijd bespaart ik sla alle ideeen die ik in de loop van de week tegen komt op. Ik gebruik de tool Asana, is een gratis project management tool die ik ook al jaren gebruik. Voor jou misschien net iets te veel van het goede maar je kan ook rustig bijvoorbeeld Google Keep of een ander notitie programma gebruiken. Als het dan tijd is om content te maken hoef ik niet eerst nog een uur na te denken over welk onderwerp ik ga aansnijden deze ronde.

Het helpt ook als je al een mindmap hebt gemaakt (ik vertel daar over in “Het lukt met niet om mijn social media consequent vol te houden), waarin je een overzicht hebt gemaakt van de onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw ideale klant. Welke problemen zij regelmatig tegen aanlopen.

Maak in 1 keer verschillende video’s

Woensdag is mijn “werken aan mijn bedrijf” dag – dan neem ik dus pakweg 10 video’s achter elkaar op. Ik zet mijn telefoon op een stokje en ga dan gewoon filmen. Daarvoor heb ik altijd een blog geschreven waar ik een stuk of 5 video’s uit maak, en ik pak dan ook vaak nog 2/3 oudere blogs erbij waar ik ook weer wat ideeen uit haal. Maar soms pluk ik ook gewoon ideeën uit mijn ideeën bak in Asana. Ik klets dan meestal een minuut of 2-3 per video, en dan begin ik aan de volgende.

Elke video probeer ik zo op te bouwen:

  • Een herkenbaar probleem of gedachte
  • Een oplossing of uitleg hoe ze er mee op kunnen gaan
  • En afsluiten met een call-to-action: ze verwijzen naar mijn blog of podcast, of aangeven dat ze me kunnen volgen voor meer tips.

Ik neem er dus eerst gewoon een aantal op. Inclusief bloopers en versprekingen. Ik ga gewoon door met opnemen.

Als ik ze allemaal heb opgenomen ga ik naar de app CapCut en laad ik 1 voor 1 de filmpjes in. De stukken die te lang duren, of niets toevoegen (less is more – mensen hebben niet zoveel geduld op social media) haal ik er uit. Ik laat CapCut de video automatisch ondertitel en ik exporteer hem. En zo ga ik het hele rijtje weer af. En zodra ik ze allemaal heb geedit plan ik ze in via Facebook voor Insta en Facebook en tegenwoordig kun je voor TikTok via de computer ook posts inplannen. Ik probeer af en toe ook YouTube shorts mee te nemen maar daar heb ik nog niet zoveel volgers en ben ik verder ook niet zo actief.

Maak ook makkelijke video’s

Soms heb je een keer niet zoveel tijd – of voel je er (nog) niet zoveel voor om zelf te gaan praten op video dan zijn er nog een heleboel leuke andere opties die je kunt doen om toch met video aan de slag te gaan voor je bedrijf.

  • Maak een video waarop je iets doet maar niet persee iets zegt. Je kan gewoon je paard aan het borstelen zijn, je paard uit de wei halen of wat je dan ook maar wilt doen. Dan kun je daar gewoon tekst overheen tikken – en zo heb je een simpele video 🙂 Een voorbeeld is deze video of deze video of deze losse video’s die ik gewoon tijdens een les opnam en tekst overheen zette. Zo kun je in 30 minuten zeker 15 video’s maken.
  • Je kunt ook verschillende foto’s gebruiken en daar een tekst overheen tikken om zo een video te maken.
  • Of kijk eens in Canva en zoek op “instagram reel” dan krijg je ook super veel templates waar je eentje misschien ook makkelijk kunt gebruiken voor jouw bedrijf door het iets aan te passen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld deze video die ik maakte of deze.

Wat als het je echt niet lukt video?

De belangrijkste oorzaak dat het niet lukt is planning en gebrek aan een systeem – die heb ik net natuurlijk helemaal met je uitgelicht maar er zijn nog een paar problemen waar je tegen aan kan lopen.

  • Je bent te perfectionistisch. Het liefst besteed ik ook heel veel tijd aan mijn video’s: om het net weer een beetje beter te maken. Die ene zin die er niet lekker uit kwam nog een keer opnemen. Of toch nog op een andere manier zeggen. Maar ik houd mezelf tegen, ik doe het niet. Die 2 a 3 minuten die ik heb opgenomen zijn echt goed genoeg. Er zal vast een foutje in zitten, een spelfout, een verspreking of er hangt een touwtje uit mijn trui. Maar weet je wat het is? Mensen kijken ZOVEEL video’s online. Ze gaan echt niet alles volledig analyseren. Een foutje kan er ook voor zorgen dat mensen juist gaan reageren op je video (en spoiler alert: dat zorgt er juist voor dat je video meer bereik gaat krijgen).
  • Je bent onzeker: Wat zou Els van vroeger er van vinden als die het voorbij ziet komen? Nou als ze hem al ziet – laat haar lekker er wat van vinden. Misschien vind ze er wel wat positiefs van. En kent ze iemand die jij perfect kan helpen. En er zijn altijd mensen die meer weten dan jij, maar ook mensen die MINDER weten als jij. Dus deel je kennis gewoon. Ik weet zeker dat er mensen zijn die jij kan helpen. Die op jou zitten te wachten. Misschien staan ze wel op het punt het op te geven en hun paard te verkopen. En helpt jouw filmpje (waar je net zag dat je haar raar zat) hun wel! En nee, je eerste video is niet zo goed als je 100ste. Maar om bij je 100ste te komen moet je wel eerst 99 andere video’s maken. En uitproberen wat werkt voor jouw doelgroep. Zie het al een leerproces!
  • Je bent met teveel details bezig: Je wilt VEEL te veel vertellen. Zo’n video voor op je socials hoeft echt maar 30 seconden tot 1 minuut te zijn. En zeker als je content wil maken om nieuwe mensen te vinden is het vaak nuttig zelfs kortere video’s te maken dan 30 seconden. Houd het kort en bondig in elke video. In de eerste 3 seconden moet je al iets zeggen waarop ze zich aangesproken voelen en willen stoppen met scrollen. Als dat niet goed is dan zullen ze de overige 57 seconden niet eens bekijken.
  • Je hebt technische problemen: Als je niet zo techsavy bent dan kan het soms als een uitdaging voelen. Maak het jezelf dan niet te ingewikkeld. Neem 1 shot op en bewerk die in de simpele en gratis app CapCut of gebruik de reel templates in Canva. Houd het simpel voor jezelf. Zoek manieren die voor jou WEL werken.

Is video een MUST voor je bedrijf op social media? Ik denk wel dat het een van de makkelijkste manieren is om meer klanten te bereiken. Krijg je het echt niet voor elkaar om meerdere video’s te maken in een half uur dan is de keuze wat mij betreft simpel: dit gaat je te weinig opleveren. Kijk nog even terug naar de problemen die ik eerder noemde om te analyseren waar het probleem zit – of beslis gewoon video is het nu niet voor mij. Allicht kun je op een later tijdstip iemand in huren om het voor je te doen net zoals ik al die jaren voor Roxana al doe: haar hoef je ook niet te vragen om dat soort video’s te editten :o).

Related Posts