Waarom “Ik ga meer posten” niet werkt voor je

Social media kan je helpen met zichtbaarheid, zichtbaar zijn voor mensen die op jou zitten te wachten. Dat jouw post in de tijdlijn komt van iemand die net dat probleem heeft wat jij kan oplossen. De gedachte is simpel: als je 1 post maakt bereik je 100 mensen, maak je 2 posts bereik je 200 mensen en zo verder. Dus je bedenkt je “Ik ga meer posten”. Uiteindelijk lukt het je niet, je hebt gefaald, het lukte je niet om meer te posten. Hoe zit dat precies?

Waarom het doel “Ik ga meer posten” niet werkt

Als je net zoals de meeste mensen geen marketing achtergrond hebt dan ken je waarschijnlijk de term SMART-doel helemaal niet. Maar ik wil hem je toch even voor leggen. Een doel als “Ik wil meer posten” is veel te vaag. Want wat is meer posten, wat is meer zichtbaar zijn? Is dat 2 posts per week? 3 posts? Of 1 post en een story? Elk doel wat je nastreeft zou SMART moeten zijn. Dat staat voor: Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-bound.

Met andere woorden het moet

  • specifiek zijn (dus ik ga 4 posts en 2 story’s plaatsen),
  • het moet haalbaar zijn (je moet dus ook echt de tijd plannen om dit te kunnen doen),
  • relevant zijn (het relevant zijn aan je grotere doel, dus meer omzet draaien zodat je je rekeningen kunt betalen),
  • en tijdsgebonden zijn (ik ga het elke week doen).

Want dan kun je het succes gevoel ervaren. Dan denk je als je die 4 posts en 2 story’s hebt gedaan voor deze week “Yes dat heb ik even mooi gedaan!”. In plaats van dat je na 5 posts teleurgesteld denkt “ik wilde meer posten…” Terwijl 5 posts misschien wel meer is dan dat je normaal doet maar omdat je geen nummer eraan hebt gehangen voelt het alsof je gefaald hebt.

Wist je trouwens dat als je je doel op schrijft, je 85% meer kans hebt om je doel te halen? Dus maak je doel, schrijf hem op en houd jezelf er aan!

Hoe zorg je dat je je doel haalt?!

We houden nog even de focus op het doel meer zichtbaar zijn en je maakt het doel dus deze keer SMART. Hoe zorg je dan dat je het ook daadwerkelijke haalt? Nouja het begin al bij het stukje dat je doel “haalbaar moet zijn”. Veel ondernemers duiken in deze valkuil dat ze veel te optimistisch zijn in wat ze wel of niet kunnen. Als je nu bijvoorbeeld 1 post in de maand doet en je veranderd niets aan je werkwijze, dan lijkt het me vrijwel onmogelijk om nu ineens 3 posts per week te doen. Dan plan je misschien wel een dag om je posts te plannen maar zit je de helft van je tijd naar een knipperende cursor te staren, of je tikt wel een aantal keer wat maar haalt het toch weer weg.

Tijd voor een plan voor succes

Wat ik zelf doe en mijn klanten ook aanleer is werken met een vast systeem. De eerste keer kost het je iets meer tijd om op te zetten maar daarna kost het veel minder tijd om bij te houden. En het maakt het je veel makkelijker.

  • Maak een vast systeem: Kies er voor om bijvoorbeeld op maandag altijd een klantverhaal te delen, woensdag educatieve content, en vrijdag een dienst onder de aandacht te brengen. Of misschien vind je het wel fijn om elke dinsdag een oefening te delen die mensen thuis kunnen doen, en op donderdag neem je ze mee in een video tijdens een consult: wat is het probleem en hoe loste je het op? Of wil je het op maandag hebben over paardengedrag, woensdag over invloed van de ruiter op je paard en vrijdags over je producten/diensten.
  • Maak in 1 keer content voor het liefst de hele maand: We denken altijd dat we goed zijn in multitasken, de waarheid is echter dat we alleen kunnen switchtasken. We wisselen steeds tussen taken. Iedere keer als we switchen kost het weer extra tijd om in de betreffende taak te komen. Je bespaart dus MEGA veel tijd als je in 1 keer alle content maakt voor 1 week of 1 maand dan dat je iedere keer maar 1 losse post plaatst.
  • Markeer een moment in je agenda en houd je er aan: Dit is ook zo’n bekende valkuil. Voor onze klanten maken we tijd, we hebben een afspraak. Dus die gaan we niet zomaar verplaatsen of annuleren. Waarom doe je dat met jezelf wel? Als jij niet AAN je bedrijf werkt komen er geen klanten (meer) binnen. En zul je uiteindelijk moeten stoppen met je bedrijf… Dus neem jezelf serieus. Blok het moment in je agenda en houd je eraan.
  • Sla ergens een lijst met ideeën op: Ik sla mijn ideeën die ik op andere momenten tegen kom op in Google Keep of in Asana. Zodat als het tijd is om te gaan schrijven ik alleen maar even daarheen hoef te gaan en zo weer een boel ideeen heb staan. Jij komt waarschijnlijk tijdens je lessen of consuls genoeg problemen of vragen tegen waar je meer over kan vertellen op social media. Wen je zelf aan om die direct na je consult of les even op te slaan ergens.

Wat ook vaak super goed helpt om doelen vol te houden is het samen te doen met een business buddy. Iemand die je kent en zelf ook ondernemer is. Bespreek met elkaar elkaars doelen en vraag elkaar er dan ook regelmatig naar: zou houd je bij elkaar vinger aan de pols en heb je een nog grotere kans dat je het wel gaat volhouden deze ronde!

Leer van je posts

En wil je nou nog een stapje verder gaan en naast zichtbaar zijn ook steeds beter worden en meer klanten binnen halen? Plan dan ook een moment in je agenda om te analyseren welke posts het goed deden en hoe je dat kunt herhalen. Soms is het zo simpel als gewoon een post die je eerder hebt gedaan weer opnieuw plaatsen, als het 2/3 maanden geleden is geweest dat je hem postte kan je dat gerust doen :).

Om klanten binnen te halen heb je 3 soorten posts nodig: posts die voor nieuwe ogen zorgen op je content (die hebben dus veel bereik), je hebt posts nodig waardoor mensen je leuk gaan vinden en vertrouwen (die hebben vaak iets minder bereik maar wel veel interactie) en je hebt posts die daadwerkelijk je service gaan verkopen (die hebben het minste bereik maar meestal wel veel kliks naar je website of zorgen voor prive berichten).

Zo kun je dus in je statistieken gaan terug zoeken naar welke posts wat precies hebben opgeleverd en of je misschien de video of tekst nog iets kan verbeteren en opnieuw inplannen. Dan krijg je steeds meer een succes gevoel!

Vorig bericht
Stop met posten wat JIJ wilt zeggen
Volgend bericht
Een video maken – van een paar uur voor 1 video naar een paar minuten

Serita

Mijn missie is om te zorgen dat jij niet meer het grootste geheim bent op internet. Ik weet dat jij heel goed in je werk bent – ook al begin je pas net – jij weet en kan zeker meer dan je stalgenoten. Nu moeten we nog zorgen dat jouw klanten je kunnen vinden!

don’t be shy!

Ik weet zeker dat er mensen op jou zitten te wachten!

GRATIS E-book: Haal meer inkomen uit de paardensport

Ben je al voor jezelf begonnen maar loopt het nog niet zo vlot als je wilt en heb je er misschien nog wat naast? Ik kan helpen om te groeien met je bedrijf om zo ook jouw volledige inkomen uit de paardensport te halen en zo meer mensen of paarden te helpen met waar JIJ goed in bent!

Elke week geef ik tips speciaal voor de hippische ondernemers. Zorg dat jij die tips ook in je mailbox ontvangt, je krijgt direct mijn GRATIS e-book “Zo haal jij inkomen uit de paardensport”.

Gebruik al mijn GRATIS tips

Ik geef al super veel weg – omdat ik jou ontzettend graag wil helpen. En als ondernemer komt er al zoveel op je pad. En alles kost geld! Maar je kunt op internet zoveel kennis vinden waar je je bedrijf echt al een heel eind mee kunt opzetten als je een beetje door zet!

Lees mijn blogs of luister naar mijn podcast!

Heb je meer hulp nodig?

Wil je net een stapje verder dan alle gratis tips? Ik heb verschillende trajecten voor je klaar staan waarmee je aan de slag kan om van jouw bedrijf een succes te maken. Voor kleine voor iedereen betaalbare bedragen. Let’s do this!

 

Samen kom je verder!

Heb je een stok achter de deur nodig? Iemand die je helpt met de juiste keuzes maken? Of wil je je hele social media gebeuren uitbesteden? Neem vooral even contact met mij op en dan gaan we samen bekijken hoe we het kunnen gaan invullen aan de hand van je wensen en je budget.

Social media

Loop je vast met wat je moet posten? Geen strategie? Of levert het niets op? Laat mij mee kijken!

Brainstorm

Stagneert het met klanten en weet je niet waarom? Struggle je met een netwerk opbouwen? Laat mij helpen!

Website

Geen idee wat er op moet? Komen er amper mensen op je website? Laat mij je helpen!

Nieuwsbrief

Beginnen aan een nieuwsbrief maar weet je niet hoe? Struggle je met onderwerp? Laat me je helpen!