Een domeinnaam kiezen waar moet je opletten?

Als je een bedrijf gaat beginnen dan willen de meesten gelijk ook direct hun domeinnaam registeren. Anderen hebben een gratis website met een bijbehorende URL zoals Wix (accountnaam.wixsite.com) of Weebly (accountnaam.weebly.com). Als je zo ver bent om een domeinnaam aan je bedrijf te gaan koppelen waar moet je dan eigenlijk opletten? Ik neem je mee in de wereld van de domeinnamen en welke keuzes je kan maken.

Domeinnaam kopen?

Je kunt bij verschillende hostingpartijen een domeinnaam kopen of wel registeren. Je kunt bij hen ook meteen hosting afnemen of alleen een losse domeinnaam aanschaffen. Als je echter een website wilt tonen op je domeinnaam dan heb je hosting – of wel een stukje op een computer van hun – nodig om je website op te zetten. Bij partijen als Wix of Weebly kun je je huidige website die nu op hun domein draait ook omzetten naar een eigen domeinnaam.

Er zijn vaak ook bedrijven die domeinen op kopen en ze voor hoge bedragen weer door willen verkopen of zelfs veilen – meestal loont het niet om voor zulke bedragen domeinen te kopen. Een .nl domeinnaam heb je al vanaf 1 euro per jaar – dus je hoeft er echt geen een van 100 euro te kopen.

Waar gaat je bedrijf actief zijn?

Domeinen hebben verschillende extenties: dat is het laatste stukje van het domein: .nl, .be, .eu. com enzo verder. Het beste kies je een extensie van het land waar in je actief gaat zijn. Ben je vooral in Nederland actief, kies dan een .nl. Ga je door meer landen in Europa kun je ook voor een .eu kiezen.

Je hebt ook steeds meer andere extenties zoals .amsterdam, .tips of .events maar de meeste mensen kennen dat niet zo goed en kunnen daarom je domeinnaam minder snel onthouden. Ik zou dan ook adviseren niet zo snel voor dat soort extenties te kiezen.

Hoe weet je of een domeinnaam nog vrij is?

Je kunt bij hostingpartijen checken of je domeinnaam nog vrij is zoals de domeinnaamchecker bij TransIP. 

Daar vul je dan je bedrijfsnaam in en dan gaat hij kijken welke mogelijkheden er nog zijn. In mijn geval als ik “serita” invul geeft ie een hele rij met opties welke extensies nog vrij zijn en de bijbehorende prijzen:

Zo kun je dus zien welke nog vrij zijn, staat .nl er niet tussen? Dan zul je dus net een andere naam moeten kiezen, bijvoorbeeld iets toe moeten voegen.

Hoe lang kan een domeinnaam zijn?

Je domeinnaam (en dan het stuk tussen www. en .nl) mag maximaal 63 karakters zijn en mag geen spaties bevatten. Probeer de domeinnaam niet te lang te maken want mensen kunnen hem dan slechter onthouden! Liever dus: natasja-paardencoach dan natasja-paardencoach-leeuwarden. Dat wordt alweer snel te lang!

Je mag dus wel koppeltekens gebruiken om het leesbaarder te houden want anders lees je misschien hele andere dingen dan bedoelt bijvoorbeeld: Choosespain.com (chooses-pain) ipv Choose-Spain.com. Lees hem dus ook eens goed door om dit soort rare combinatie te voorkomen.

Alle domeinen, spelfouten en extensies kopen?

Vroeger toen ik nog bij de internetbureaus werkte en veel met grote klanten werkte hadden we vaak bedrijven die zeiden ja maar we willen ALLE extensie en ook alle spelfouten registreren zodat ze altijd bij ons uit komen. Is dat zinvol? Over het algemeen niet – het kost vooral veel geld en het levert weinig op. Mensen gaan toch al snel Googlen op het moment dat ze een website niet kunnen vinden (wel belangrijk dus dat je website ook vindbaar IS in Google!). Het heeft zoekmachine-technisch ook geen waarde om al die losse domeinnamen door te sturen naar je eigen domeinnaam. Dus gewoon 1 goede domeinnaam verzinnen en die registeren!

Vorig bericht
Hoe vind je in vredesnaam onderwerpen voor een blog
Volgend bericht
Beter vindbaar worden voor mensen in je buurt? Lokale SEO

Serita

Mijn missie is om te zorgen dat jij niet meer het grootste geheim bent op internet. Ik weet dat jij heel goed in je werk bent – ook al begin je pas net – jij weet en kan zeker meer dan je stalgenoten. Nu moeten we nog zorgen dat jouw klanten je kunnen vinden!

don’t be shy!

Ik weet zeker dat er mensen op jou zitten te wachten!

GRATIS E-book: Haal meer inkomen uit de paardensport

Ben je al voor jezelf begonnen maar loopt het nog niet zo vlot als je wilt en heb je er misschien nog wat naast? Ik kan helpen om te groeien met je bedrijf om zo ook jouw volledige inkomen uit de paardensport te halen en zo meer mensen of paarden te helpen met waar JIJ goed in bent!

Elke week geef ik tips speciaal voor de hippische ondernemers. Zorg dat jij die tips ook in je mailbox ontvangt, je krijgt direct mijn GRATIS e-book “Zo haal jij inkomen uit de paardensport”.

Gebruik al mijn GRATIS tips

Ik geef al super veel weg – omdat ik jou ontzettend graag wil helpen. En als ondernemer komt er al zoveel op je pad. En alles kost geld! Maar je kunt op internet zoveel kennis vinden waar je je bedrijf echt al een heel eind mee kunt opzetten als je een beetje door zet!

Lees mijn blogs of luister naar mijn podcast!

Heb je meer hulp nodig?

Wil je net een stapje verder dan alle gratis tips? Ik heb verschillende trajecten voor je klaar staan waarmee je aan de slag kan om van jouw bedrijf een succes te maken. Voor kleine voor iedereen betaalbare bedragen. Let’s do this!

 

Samen kom je verder!

Heb je een stok achter de deur nodig? Iemand die je helpt met de juiste keuzes maken? Of wil je je hele social media gebeuren uitbesteden? Neem vooral even contact met mij op en dan gaan we samen bekijken hoe we het kunnen gaan invullen aan de hand van je wensen en je budget.

Social media

Loop je vast met wat je moet posten? Geen strategie? Of levert het niets op? Laat mij mee kijken!

Brainstorm

Stagneert het met klanten en weet je niet waarom? Struggle je met een netwerk opbouwen? Laat mij helpen!

Website

Geen idee wat er op moet? Komen er amper mensen op je website? Laat mij je helpen!

Nieuwsbrief

Beginnen aan een nieuwsbrief maar weet je niet hoe? Struggle je met onderwerp? Laat me je helpen!