Tijd besparen door taken op de JUISTE manier te batchen

Een van de meest gehoorde bezwaren met social media bijhouden voor je bedrijf is vooral dat het te veel tijd kost. Geen inspiratie en niet weten waar te moeten beginnen. Een schrijver met een writers block. Staren naar de knipperende cursor op je scherm en vastlopen. Nu heb ik al vaak geroepen “batch” je taken. Dus groepeer je taken en bespaar zo tijd. Je mest ook niet 1 stal uit en dan ga je weer wat anders doen toch? Je doet alle stallen achter elkaar. Zo zou je het ook moeten doen met de taken in je onderneming. Maar hoe doe je dat nou goed?

Waarom is batchen van taken zo handig?

Ik denk dat mijn dochter het een “life hack” zou noemen – ik denk dat het gewoon slim inspelen is op hoe je brein werkt. Wist je dat als je steeds van taak wisselt (dus van content verzinnen, naar maken van een visual naar schrijven van de tekst) je brein opnieuw moet op starten? Het kost je veel te veel tijd en belangrijker nog: het kost je energie.

Tegenwoordig worden we onwijs veel afgeleid – vooral door al die appjes en meldingen van je telefoon. Leg jij je telefoon weg als je gaat rijden of houd je hem bij je? Als je hem bij je houd zul je zien dat je veel minder snel in een flow komt en minder goed je focus kunt houden bij het paardrijden. Als je echt je focus hebt op 1 ding (het paardrijden) dan kun je beter voelen en in een flow komen. En beleef je er ook meer plezier aan. Je wordt er beter in. Het zelfde geld voor alle taken in bedrijf. Als je een uur lang alleen maar toffe onderwerpen verzint komen er steeds meer! Je komt in een flow.

En batchen geeft overzicht en rust. In plaats van “help wat moet ik vandaag posten” heb je gewoon alles al klaar staan. Je gaat ook niet elke dag het voer wat je je paard geeft opnieuw bedenken toch? Daar denk je al dan niet met een specialist 1x over na en dan volg je dat systeem!

Stap 1: Schrijf eens de problemen van jouw doelgroep uit

Okay dus als je content wil gaan maken is dit de belangrijkste eerste stap. Ga eens een uurtje zitten en ga eens in de schoenen staan van jouw doelgroep!

  • Welke symptomen merken zij waarvoor ze jou mogelijk nodig kunnen hebben? Sta dus echt stil bij wat zij ervaren. Bijvoorbeeld het niet goed uit komen bij de sprong. Vaak is dat omdat de ruiter zelf naar beneden kijkt of een plan heeft tot de hindernis. Maar zij zijn zich (nog) niet bewust van dat laatste. Zij herkennen alleen het eerste.
  • Welke emoties voelen ze precies en waarom? Hebben ze een gebrek aan zelfvertrouwen? Zijn ze onzeker, gespannen, angstig? Iedereen op stal kijkt mee… straks doe ik het fout. Wat als ik straks weer een weigering krijg?
  • Waar liggen ze ‘s nachts echt van wakker? Welke vragen spelen in hun hoofd? Mijn paard voelt mijn spanning en dan gaat het mis — en dan voel ik me nóg schuldiger. Wat als mijn paard er vandoor gaat?
  • Wat zijn hun verlangens, hun dromen? Waar zouden ze willen uitkomen? Ze willen een fijn, ontspannen paard. Of een parcours foutloos en met controle rondrijden. Zonder gedoe de trailer op.
  • Wat geloven zij wat helemaal niet klopt? Welke denkfouten maken ze? Mijn paard is gewoon lui. Mijn paard is sterk, ik heb een scherp bit nodig.
  • Wat proberen ze nu, en wat meestal niet werkt? Bijvoorbeeld met veel druk en stress de trailer op proberen te trekken of duwen. Extra hulpteugels er aan hangen om controle te krijgen.

Kom in actie

Okay dus ga actief stoeien met deze vragen! Je kunt ook gaan brainstormen samen met bijvoorbeeld ChatGPT over dit soort dingen. Het heeft geen zin om hem het out of the blue te vragen maar je moet hem inhoud geven. Je moet hem uitleggen, wat je doet en waar jij denkt dat problemen zitten. En of hij je kan helpen met de juiste vragen stellen om tot meer emoties, symptomen, verlangens, dromen, angsten en overtuigingen te komen van JOUW klanten.

Die lijst die hier uit komt die ga je ergens op slaan. Je hebt liever hier een veeel te lange lijst dan een korte.

  • Sla het op in bijvoorbeeld een excelsheet / google spreadsheet. Met in de kolommen “Probleem van de klant” (die heb je dus nu verzonnen) en “Oplossing” (die gaan we laten verzinnen dus laat je nu los!) en dan het liefst nog “content categorie” zodat je alles makkelijk kunt groeperen. Als instructeur mss: Wedstrijd, dressuur, springen, paardenwelzijn.
  • Je kunt het ook opslaan in tools als Asana of Todoist. Ik gebruik daar vaak de “board” versie zodat je dan een soort prikbord met kaartjes hebt.

Zoek een manier die bij jou past en voor jou werkt om op te slaan! Wat voor mij perfect werkt hoeft voor jou niet te werken. Maar sla al die ideeen in ieder geval goed op!

Stap 2: Verzamel nu je inzichten en oplossingen

Je hebt nu hopelijk een lange lijst met problemen waar je wat mee kunt! Dan ga je nu per probleem bekijken wat voor inzichten en oplossingen je kunt geven.

  • Welk inzicht zou deze persoon kunnen helpen? Wat moetenn ze snappen of inzien om verder te komen?
  • Welke kleine of grote oplossing kun jij bieden? Uiteindelijk wil je natuurlijk dat ze bij jou op les of consult komen maar wat kun je ze nu mee geven wat ze kunnen gebruiken om toch al een beetje vertrouwen te krijgen in jouw oplossing?

Denk bij deze dingen vooral aan de dingen die je vaak zegt tijdens een les, training, behandeling. Of dingen die je ook vaak opnieuw uitlegt aan klanten. En verhalende voorbeelden doen het altijd onwijs goed!

Stel je zelf 3 vragen per probleem:

  • Wat is hier écht aan de hand (onder het gedrag)?
  • Wat wil ik dat mijn klant hierover gaat snappen?
  • Wat zou ik ze aanraden om te doen als ik ze nu coachte?

Stap 3: Kies je content vormen en ga batchen

Dus we hebben nu een hele ideenbank klaar staan waar je zo mee aan de slag kan! Dat scheelt een partijtje hersencapciteit dat wil je niet weten! Nu moeten we opletten dat we niet in de volgende valkuil stappen. Want als je gaat switchen tussen alle verschillende content vormen dan kost het je nog steeds te veel energie.

Dus:

  1. Wil je video’s maken over een aantal onderwerpen? Kies de onderwerpen uit, en ga eerst alle video’s achter elkaar opnemen. Je kunt makkelijk een “talking head” video op nemen, en daarna nog even de camera door laten lopen zodat je nog een beeld hebt waar je later wat tekst over heen kan zetten waar in je helemaal niet praat. Dat je bijvoorbeeld je paard nog even een knuffel geeft. Heb je alles opgenomen – dan ga je pas editten en ondertitels toevoegen.
  2. Wil je carrousel posts maken? Zorg dat je eerst een mooie template hebt die je kunt hergebruiken! En dan ga je de onderwerpen die je uit gekozen hebt in carrousel posts uitwerken!
  3. Hetzelfde geldt weer voor de visuals, of stories of wat je wilt maken. Kies steeds een soort content type en maak daar gewoon een heleboel van achter elkaar! Dat is waar je echte tijd besparing zit. Focus en rust. Het is veel beter om zo in een keer veel content te maken – dan iedere keer met losse flodders en een onsamenhangend verhaal te delen!

Let op: de teksten voor BIJ de content schrijven we nu nog niet he. Dus we maken echt alleen nog de content.

Wil je helemaal met een strategisch goed plan komen? Ga dan ook per probleem bekijken hoe zou ik het insteken wanneer:

  1. De potentiële klant mij nog niet kent – dus het moet content zijn om te groeien. Die moet vrij snel emotioneel raken, of grappig zijn, herkenbaar en zijn meestal de video’s.
  2. De potentiële klant mij al kent maar heeft nog meer tijd nodig om me te vertrouwen. Deze content kan wat langer zijn – vaak ook video’s of stories, maar kan ook wel andere content zijn. Je kunt iets dieper op dingen in gaan. Leuk ook is om challenges of oefeningen te delen om zo meer vertrouwen te winnen!
  3. De potentiële klant nog 1 zetje nodig heeft om echt een afspraak te maken. Deze posts hebben vaak het minste bereik maar hebben mensen vaak wel nodig. Bijvoorbeeld een post waarin je aangeeft dat je op die en die dag die route rijdt. Echt een “verkoop” post dus!

Sla deze content dus ook weer ergens op! Voor de veiling sla ik de video’s bijvoorbeeld gewoon op mijn PC op. Voor Roxana sla ik de visuals op in Asana (en daar zet ik dan de teksten ook bij die ik in stap 4 maak) en tegenwoordig voor mezelf laat ik eigenlijk alle content in Canva staan in een map en dan in de notities schrijf ik de tekst die we in stap 4 ook gaan maken! Voor Equiception bewaar ik het dan weer in Trello!

Zoek een manier waarop het voor jou werkt om ergens op te slaan!

Stap 4: Ga nu de teksten schrijven bij de content!

Allright nu gaan we bezig met de belangrijkste stap de teksten. Hier kan ik je ook wel weer praktische tips voor geven.

Onder elke post wil je eigenlijk een call-to-action. Dat je zorgt dat mensen ook in actie komen. Daar maak ik dus ook standaarden voor. Voor de veiling heb ik ik dat in een excel sheet gegoten. Ik heb een aantal standaard zinnen die onder elke post komen met voor als de veiling open is, om te delen welke data ze moeten herinneren. En dan een groepje met zinnen die ik er onder kan zetten als de veiling nog niet open is! En de laatste groep is een tekst met daar achter een link naar de collectie.

Dit kun je ook makkelijk maken voor je zelf: als je maar even slim weer de categorieën maakt – dan kun je dit ook iedere keer gewoon kopieren en plakken. Scheelt ook weer zoveel tijd en nadenken!

En dan is het tijd om echt de content te schrijven voor de items die je tot nu toe hebt gemaakt. Tegenwoordig willen de meeste platforms vooral dat de bezoekers vooral op hun platform blijven. Dus probeer vooral in je tekst van je post al genoeg duidelijk te maken – dat ze niet persee van FB of Insta af hoeven. Tenzij ze echt mega geintreseerd zijn natuurlijk. Want uiteindelijk wil je wel ‘verkopen’ natuurlijk!

Stap 5: En nu inplannen

Nu heb je van je ideeën een hele content databank gemaakt waar je gewoon voorlopig uit kan putten. Hoe relaxed toch?! Dus nu rest je alleen nog maar het inplannen van alles posts.  Probeer daar ook weer een systeem/structuur voor te vinden bijvoorbeeld:

  • Maandag: Les route
  • Woensdag: Video
  • Vrijdag: Carrousselpost met inzicht/tips
  • Zondag: Oefening voor thuis

Kies vooral een frequentie waarop je het kan volhouden! Dat is het allerbelangrijke. En je kunt de content die je gemaakt hebt na 2-3 maanden echt rustig nog een keer posten. Dan weten mensen het echt niet meer wat je al gepost had. En weten ze wel (vaag) nog wat je postte is het alleen maar een goede herinnering want mensen hebben vaak wel 30 herhalingen nodig voor ze iets echt opslaan!

Vorig bericht
5 creatieve manieren om aan klanten te komen
Volgend bericht
Geen idee wie je nou eigenlijk wilt bereiken? Deze oefening helpt je kiezen

Serita

Mijn missie is om te zorgen dat jij niet meer het grootste geheim bent op internet. Ik weet dat jij heel goed in je werk bent – ook al begin je pas net – jij weet en kan zeker meer dan je stalgenoten. Nu moeten we nog zorgen dat jouw klanten je kunnen vinden!

don’t be shy!

Ik weet zeker dat er mensen op jou zitten te wachten!

Gebruik al mijn GRATIS tips

Ik geef al super veel weg – omdat ik jou ontzettend graag wil helpen. En als ondernemer komt er al zoveel op je pad. En alles kost geld! Maar je kunt op internet zoveel kennis vinden waar je je bedrijf echt al een heel eind mee kunt opzetten als je een beetje door zet!

Lees mijn blogs of luister naar mijn podcast!

Heb je meer hulp nodig?

Wil je net een stapje verder dan alle gratis tips? Ik heb verschillende trajecten voor je klaar staan waarmee je aan de slag kan om van jouw bedrijf een succes te maken. Voor kleine voor iedereen betaalbare bedragen. Let’s do this!

 

Samen kom je verder!

Heb je een stok achter de deur nodig? Iemand die je helpt met de juiste keuzes maken? Of wil je je hele social media gebeuren uitbesteden? Neem vooral even contact met mij op en dan gaan we samen bekijken hoe we het kunnen gaan invullen aan de hand van je wensen en je budget.

Social media

Loop je vast met wat je moet posten? Geen strategie? Of levert het niets op? Laat mij mee kijken!

Brainstorm

Stagneert het met klanten en weet je niet waarom? Struggle je met een netwerk opbouwen? Laat mij helpen!

Website

Geen idee wat er op moet? Komen er amper mensen op je website? Laat mij je helpen!

Nieuwsbrief

Beginnen aan een nieuwsbrief maar weet je niet hoe? Struggle je met onderwerp? Laat me je helpen!