Wie helpen je groeien?

Home / Mindset / Wie helpen je groeien?

Wist je dat als je de juiste vrienden kiest je daarvan wel 2 keer meer baat hebt dan lichaamsbeweging (aldus dit onderzoek)? De juiste mensen om je heen kunnen je helpen om te groeien, zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak. Wij mensen zijn namelijk kuddedieren – en kuddedieren passen zich aan aan de groep om zo te kunnen “overleven”. Dat oer instinct zit nog steeds in ons systeem. Tijd om die op een goede manier voor jezelf in te zetten.

Wat doen de verkeerde mensen met jou (en je bedrijf)?

Als de mensen in je nabije omgeving overgewicht hebben, is de kans zo’n  57% dat je zelf ook overgewicht krijgt? Denk maar eens aan het restaurant bezoek: na het hoofdgerecht komen ze nog vragen of je nog de dessertkaart wilt zien – je kijkt de tafel rond. Wil er 1 iemand een toetje? Zullen er zeker meer aansluiten! Gedrag is zo dus eigenlijk heel besmettelijk.

Daarnaast hebben de eigenschap om snel jaloers te zijn op mensen: jij hebt misschien iets wat zij al jaren ambiëren maar wat ze zelf niet aandurven.  Daardoor zullen ze jou misschien eerder vertellen dat iets geen goed idee is of dat het je toch niet gaat lukken. Zoals Acda en de Munnik al eerder zongen “Ze zullen ‘t kleuren met de geur van eigen falen” (In ‘Heel veel lieve mensen’).

De verkeerde mensen houden (meestal onbedoeld) jouw groei tegen!

Welke mensen kies je?

Als je gaat nadenken over welke mensen je verder helpen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Krijg ik er energie van als ik met die persoon praat?
  • Raak ik vaak geinspireert of krijg ik ideeën van die persoon?
  • Voel ik me op mijn gemak bij die persoon en kan ik echt mezelf zijn?
  • Stimuleert die persoon me vaak?

Kun je 1 of meerdere vragen met ja beantwoorden, grote kans dat dit iemand is die je gaat helpen met verder groeien! Probeer je met zoveel mogelijk mensen om je heen te positioneren die je helpen met groeien en zorg dat de afstand tussen jou en de andere mensen groter wordt. Spreek minder vaak af, geef het aan als je druk bent voor je werk i.p.v. dat je toch nog even tijd voor ze vrij maakt in je agenda terwijl je je tijd duidelijk beter kan besteden.

Ga op zoek naar een business buddy

Wat nog leuker is, is een echte business buddy! Zoek iemand die ongeveer in dezelfde fase zit als jij of misschien al net iets verder. Zo kun je samen aan elkaar optrekken en met elkaar overleggen hoe hij of zij bepaalde dingen aanpakt! Wie weet heeft je buddy net al een vraagstuk opgelost die jij nog niet hebt opgelost.

Is zo iemand niet je concurrent? Ja een beetje wel natuurlijk maar laten we eerlijk zijn ook al werken jullie in het zelfde vakgebied er zijn veel dingen die jullie van elkaar onderscheiden: jullie zijn sowieso 2 verschillende personen – totaal uniek. Daarnaast verschilt misschien het werkgebied of bieden jullie wel net andere diensten aan of hebben jullie andere doelen – zo kunnen jullie misschien juist wel klanten naar elkaar doorsturen!

Soms zijn er ook super leuke Facebookgroepen of Whatsappgroepen waar je gelijk gestemden kunt vinden. Dit kan je bedrijf zeker een boost geven 🙂

Related Posts