Mindset boost serie (deel 4): Zelfreflectie is de brandstof voor groei

Home / Mindset / Mindset boost serie (deel 4): Zelfreflectie is de brandstof voor groei

Ken je het gezegde “Het probleem zit onder de cap”? Dat is vaak de conclusie tijdens de lessen waar ik vaak bij sta om te filmen. De ruiter is vaak degene die iets anders of beter moet doen. Dat is in je bedrijf eigenlijk net zo. Maar om iets beter te doen moet je eerst kritisch kunnen kijken naar je zelf. Wat DOE ik nou eigenlijk?

Ben je wel druk met de juiste dingen?

Zo een beetje achter de schermen aan de knoppen draaien is best veilig. En leuk. Een beetje aan een website sleutelen. Een e-bookje maken. Klooien met een nieuwsbrief systeempje. Misschien eens kijken naar een systeem voor een online cursus. Een logotje maken, of aanpassen. Een visite kaartje is mss ook wel handig. Of toch nog maar een opleiding doen.

Daar kan je allemaal HEEL druk mee zijn. Maar lever het klanten op? Nee het gedoe achter de schermen eigenlijk niet. Leuk dat je al 3 weken en 50 uur hebt zitten in de e-book. Maar als je hem niet gaat delen gaat niemand er wat aan hebben en gaan ze dus ook geen klanten opleveren. Dat logo voor de 30290 ste keer net even aanpassen zodat het toch net even mooier wordt – levert ook geen klant op.

En dat geemmer omzelf een nieuwsbrief systeem op te zetten terwijl je er niets van snapt en je er toch al 2,5 week aan zit te pielen levert OOK geen klant op.

Zeker als je nu nog niet genoeg klanten hebt moet je dingen gaan doen die klanten op leveren. En bij voorkeur ELKE DAG. Ga achter “laaghangend fruit” aan – mensen die je al kennen die misschien al eens een (proef)les bij je hebben gehad of die je al eens op de app hebt gehad. Bel, app of mail ze. Ga langs bij stallen kijk of je daar clinics mag geven, kijk of je in gesprek kan raken met iemand. Word actief in een Facebook groep, post op je eigen socials. Doe ELKE dag iets wat je direct een klant kan opleveren. Iets waardoor je niet meer het grote geheim op internet bent.

Blijf niet hangen in plannen maar ga DOEN

Begrijp me niet verkeerd, het is heel goed om te weten wie je ideale klant is. Hun problemen te begrijpen. Een soort strategie op touw te zetten, na te denken over de diensten, pakketten, service die je bied. Mar je hebt nadenken en je hebt nadenken.

Mijn partner is een hele goede nadenker. Hij kan letterlijk dagen, weken of zelfs MAANDEN nadenken voor hij een keuze maakt. Een voorbeeld was een receiver – zo’n ding wat je tussen je boxen en je TV knoopt. Hij had precies in zijn hoofd wat ie wilde. Maar precies wat ie wilde was er niet. We zijn ik denk wel een half jaar lang zo’n beetje 2x per week naar de media markt gegaan om te kijken naar alle opties. Uiteindelijk heeft ie iets gekocht wat “okay” was. Even fast forward bijna 20 jaar verder (ik maak geen grap) staat hetzelfde ding er nog steeds. Ik denk dat ie best goed was dus.

Ik ben een weegschaal: dus ik denk zeker goed na over mijn keuzes. Ik weeg ze af. Maar ik kan ‘s ochtends iets bedenken, en dan ‘s avonds is het al besteld, uitgevoerd of ingepland. Dan is het uitvoerig uitgezocht en heb ik mijn keuze gemaakt, en ga ik in de actie.

Zo moet je het ook doen met je bedrijf, wel overwogen keuzes en beslissingen maken hoeven echt niet maanden te duren. Zeker niet als ZZP-er. Het is niet dat de keuze die je nu maakt in steen staat geschreven. Je kunt altijd nog bijsturen. Dus gewoon GAAN is mijn advies. Probeer je plan, test het, voer het uit. Werkt het niet – kun je altijd nog bij sturen.


The secret of you succes is determined by your daily agenda.


Pas op dat je je zelf niet saboteert..

We hebben allemaal in ons hoofd een innerlijke saboteur. Maar je hebt ook de keuze om daar wel of niet naar te luisteren. Mijn wekker gaat elke ochtend tussen 6-7. Dan ga ik een uur wandelen buiten. Elke ochtend. Ik vind de frisse lucht heerlijk, ik luister dan graag podcasts, maar het is ook goed om mijn gewicht op pijl te houden. En ik ben gemotiveerd om ook dit jaar de 4,2 miljoen stappen te halen. Misschien wel richting de 4,5 of 5? Wie weet.

Maar soms is er dan dat stemmetje: het regent. Het is koud. Ik kan het ook wel een keer overslaan toch? Maar ik weet – als ik het 1 keer oversla is de kans groter dat ik het morgen ook niet meer doe. Want ja gisteren ben ik ook niet geweest. Laat maat zitten joh.

We creëren eigenlijk bijna een soort van vol automatisch manieren om onszelf te saboteren. Joh je hebt het zo druk gehad, neem maar lekker eerder vrij, kan je even bij komen. Je hebt al zoveel op je bordje, laat die nieuwsbrief maar even zitten.

En weet je, meestal komt dat stemmetje van de saboteur eigenlijk uit een soort van angst. Angst om te falen. Ga gerust nog even terug naar 2 weken geleden naar deel 2 van de mindset boost serie: die gaat volledig over onzekerheid en er mee om gaan.

Wat als je écht nu geld moest verdienen?

Veel van de hippische ondernemers doen het er een beetje naast. En het blijft vaak een soort van hobby-bedrijfje. Er komt soms wel wat geld uit – maar echt van te leven is er niet.

Maar wat zou je doen als je NU geld moest verdienen? Stel je hebt echt geen rooie cent meer. Nul niets niet. En je paard heeft koliek, je moet de dierenarts bellen maar je weet dat je geen geld hebt. Hoe ga je dan TOCH zorgen dat dat geld er komt? Of je paard heeft een ongeluk gehad en moet een (peper) dure operatie? Of je loopt achter met het betalen van de huur van je huis – en daarom kom jij en je kinderen – op straat te staan als je niet NU geld verdient.

Voel je hem al?

Dan ga je over in ACTIE. Dan ga je iets verkopen wat je misschien nog helemaal niet hebt gemaakt of gedaan. Dat vertel je aan iedereen. Je belt en appt iedereen die je kent. Je deelt het op je socials, in groepen. Overal waar je het kan bedenken. Je verkoopt misschien een les pakket met handige oefeninge voor thuis. Je verkoopt een masterclass (die je nog moet opnemen maar dat komt wel – als de deadline eenmaal staat ga je er voor zorgen dat het lukt).


If you really want something you’ll find a way.
If not. You’ll find an excuse


Het probleem zit in je bedrijf dus ook onder de cap. Jouw mindset is wat je succes tegenhoud. Als je die veranderd, uit je slachtoffer rol komt, geen excuses meer hebt – dan kom je echt in actie. En ga jij ook succes hebben.

Related Posts