85% van de dingen waar je je zorgen over maakt gebeuren NOOIT!

Home / Mindset / 85% van de dingen waar je je zorgen over maakt gebeuren NOOIT!

Na 14 jaar niet paardrijden ben ik destijds weer gestart met paardrijden hier op de lokale manege. Maar al snel kwam ik er achter dat ik er bloed zenuwachtig van werd iedere keer op een ander paard te moeten en dat dat niet echt hielp.. Ik plaatste een oproepje voor een bijrijdpaard en zo kwam ik uit bij Anna en Tjitske. Uiteindelijk hield de instructeur die we hadden op dus we moesten op zoek naar een nieuw instructeur. Er was wel een cross-instructrice die regelmatig bij ons op stal was – die kon ook wel dressuurles geven..

Groei krijg je door te oefenen wat je nog niet zo goed kunt

Dat was Roxana en boy, wat leerde ik veel in die lessen. Groei zit namelijk nooit in oefenen wat je al kunt maar in wat je nog niet zo goed kunt, dus die onderdelen oefenden we in de lessen dan ook. Ik ben absoluut een angstige rijder geworden in de loop van de jaren – door ouder worden, een kind krijgen maar ook zeker door gebrek aan kunde.  Regelmatig in de lessen vroeg ze me “Wat is nou het ergste wat er kan gebeuren?” Dan kon ik haar zo een heel lijstje geven van dingen die konden gebeuren. Maar heel eerlijk – van al die gedachtes is er maar heel weinig uitgekomen… (okay ik ben in die dressuurlessen 1 keer tegen het hek gesmeten, domme eigen fout ik was gewoon niet duidelijk genoeg, maar dat was het dan wel) Ik werd steeds kundiger en Roxana kan als ervaren instructrice heel goed inschatten wat je wel of niet kan en vooral waar de oorzaak van iets zit wat niet lukt.

85% van je zorgen komt NOOIT uit

Veel mensen kunnen zich nodeloos zorgen maken en piekeren over heel veel dingen – net zoals ik in de lessen van Roxana. Maar wist je dat 85 %, ik herhaal vijfentachtig procent (!!) van deze gedachtes helemaal niet uit komt! Hoeveel tijd verspil je wel niet met die gedachten?

Natuurlijk is het goed om bewust na te denken over je keuzes of je iets wel of niet moet doen maar met nodeloos piekeren en zorgen maken bereik je niets. Je hersenen proberen een soort van controle te krijgen door maar allerlei scenarios en oplossingen te bedenken – die je dus in bijna alle gevallen helemaal niet eens nodig hebt. Dit geld voor tijdens het paardrijden, in je relaties en ook zeker in je bedrijf!

Wat je aandacht geeft groeit

Heb je er geen controle over en kun je er geen invloed op uit oefenen? Laat het los en geef het zo min mogelijk aandacht. Pak een boek, ga sporten ga je hoofd afleiden en zet de knop om als je er in blijft hangen. En zeg vooral je zelf niet “ik mag niet aan X denken” want dan denk je er juist aan. Zeg tegen jezelf “Okay ik kan hier nu niets aan doen ik ga nu x doen”.

En vergeet ook niet:  wat je aandacht geeft groeit! Geef je je bedrijf te weinig aandacht, dan groeit het ook niet! Geef je je zelf alleen negatieve aandacht? Dan groei je natuurlijk ook niet.

Related Posts