Zelf betere foto’s met je smartphone maken voor je hippische onderneming

Als je aan de slag gaat met social media dan is het super fijn als je zelf betere foto’s leert schieten – gewoon met je smartphone. Want je kan nou eenmaal niet altijd een fotograaf erbij zetten – zeker niet als startende hippische ondernemer.

1. Maak gebruik van hulplijnen

Op de meeste telefoons kun je hulplijnen inschakelen. Die laten direct zien of je horizon recht is maar je kunt zo ook makkelijk je onderwerp op interessante plekken zetten. Als je de hulplijnen aanzet zie je 4 lijnen verschijnen – die 9 vakjes maken. Je kunt een onderwerp gewoon in het midden zetten – dat wordt echter nogal snel saai. Fotografen gebruiken graag deze “regel van derden”.

Je kunt er ook voor kiezen om je onderwerp op een van de lijnen links of rechts van het midden te zetten. Probeer belangrijke stukken van je onderwerp vooral op de kruispunten van de lijnen te zetten. Dus het gezicht op het kruispunt rechts bovenin.

2. Kies een goede en interessante hoek

Je kunt een foto op jouw ooghoogte nemen: maar dat is vaak hoe mensen het gewoonlijk al zien. Kies eens voor een hoog of laag standpunt.

Kijk maar eens naar deze twee foto’s, eerst ooghoogte en dan een lager standpunt:

[vc_single_image image=”5690″ img_size=”large”]
[vc_single_image image=”5691″ img_size=”large”]

Sommige telefoons hebben ook een groothoeklens – daar kun je ook gave beelden mee maken! Kijk maar eens naar deze twee verschillen:

[vc_single_image image=”5694″ img_size=”large”]
[vc_single_image image=”5693″ img_size=”large”]

Denk er wel aan bij groothoek standen dat alles wat aan de zijkant van je beelt komt iets vervomd is, dat kun je goed zien aan het vlaggetje aan de rechterzijkant. Het is precies het zelfde vlaggetje als links maar door de lens word hij wat uitgerekt.

Ook kan het soms helpen om wat op de voorgrond te plaatsen om zo meer diepte te creëren in de foto door een stap opzij te zetten!

Kijk maar naar deze foto, dezelfde plek als de eerste twee foto’s maar een stapje naar achteren en opzij.

3. Let op de achtergrond

Op het moment dat je bijvoorbeeld je paard wilt fotograferen kijk dan eens goed om je heen: als hij bijvoorbeeld dicht op een heg staat zal deze ook scherp worden op je foto. Maar wat als je om hem loopt en dan bijvoorbeeld de bomen rand die 50 meter verderop staat ziet? Als je de foto van deze kant neemt wordt de achtergrond minder scherp dan je paard – en valt hij dus meer op.

Denk ook aan rommelige achtergrond: die wil je het liefste vermijden! Kies een rustige achtergrond die het liefst een groot contrast heeft met je onderwerp: zo valt hij het meeste op.

4. Tegenlicht?

In de gouden uurtjes (zoek maar even op op welke tijdstippen dat is: vlak voordat de zon op komt en vlak voor hij onder gaat) is het super tof om met tegenlicht de schieten. Zorg er dan wel voor dat je de zon niet direct in je lens hebt: kies wat bomen die het net iets zachter maken bijvoorbeeld. Draai een beetje zodat je kan zien wat het beste resultaat geeft met jouw camera!

Als de zon vol schijnt probeer dan t liefst een plek volledig in de schaduw te kiezen. Vol in de zon krijg je hele harde schaduwen – wat soms als je ze goed plaatst mooie effecten kan geven hoor maar dat is echt wel veel oefenen en kijken naar licht en handmatige instellingen doen om gewenste effecten te krijgen.

5. Maak je lens schoon

Je hebt de hele dag dat ding in je handen – en zeker als je op stal rondloopt zal je camera niet bepaald schoon zijn. Wil je een foto maken, zorg dan dat je jezelf aan went om eerst even je lens schoon te vegen. Weg met het zand, stof of vingerafdrukken. Zo worden je foto’s al een heel stuk scherper.

6. Let goed op waar je op scherp stelt!

Op je mobiele telefoon kun je aanraken waarop je scherp wilt stellen, doe dat dan ook. Houd goed in de gaten of hij op de juiste plek scherp stelt. Het is zonde als hij net op t verkeerde punt hebt scherp gesteld terwijl je net een top foto had gemaakt.

Twijfel je of het goed gegaan is check het dan altijd even na het maken van de foto. Neem er desnoods een paar en check ze eventjes.

7. Maak een beeldbank met je foto’s

Ik weet niet hoe het met jou zit maar foto’s gewoon in mijn galerij raak ik altijd mega snel kwijt. Ik sla de foto’s die ik speciaal maakte voor social ook altijd even op in aparte mapjes in mijn Google Foto’s app. Zo kun je ze makkelijk terug vinden als je ze later nog eens nodig hebt. Bijvoorbeeld een mapje met “Accomodatie”, “Ponykamp”, “Weidegang”, als je dan eens een social media post wil maken over die items heb je zo je foto weer terug gevonden 🙂

Let er wel op als je de gratis versie gebruikt dat hij je foto’ s niet in de hoogste resolutie opslaat. Als je je foto’s klein wilt gebruiken op je socials of je website is dat niet zo’n probleem. Maar wil je hem groot laten afdrukken is dat wel goed om even aan te denken.

8. Heb je een HDR modus? Zet die dan aan!

HDR staat voor High Dynamic Range, daarmee zorgen ze er voor dat zowel in de donkere delen van de foto als de lichte delen van de foto nog veel detail te zien blijft. Deze manier van fotograferen is wel wat langzamer dus gebruik het vooral voor weinig tot niet bewegende onderwerpen.

9. Selfie stand of de andere kant?

De camera van de voorkant en de achterkant verschillen enorm. Het kan dus verstandig zijn om in te lezen wat het verschil is tussen je camera aan de voorkant en aan de achterkant. Steeds vaker heb je aan de achterkant ook nog verschillende camera’s.

Een paar richtlijnen waar je op kan letten:

  • Hoe meer megapixels (MP) hoe scherper je foto zal zijn. Er zitten dan meer pixels in waardoor je meer detail ziet.
  • Hoe lager het diafragma cijfer is hoe waziger je achtergrond wordt – en hoe belangrijker het is dat je precies de juiste plek aan klikt om scherp te stellen.

Is de camera aan de voorkant beter? Dan kun je dus makkelijk een portret maken op de selfie stand! Maar is je camera aan de achterkant beter? Zet dan je telefoon op een statief met een timer en ga zo ‘ selfies’ maken.  Vergt natuurlijk wel wat oefening met dat je precies weet waar je moet staan 🙂

10. Zorg dat je je smartphone stil houd

Zeker als het net iets beperkt is met licht is dit een hele belangrijke. Hoe stiller jij je smartphone houd hoe beter de foto wordt. Steun bijvoorbeeld op de bakrand, hindernis of iets anders waardoor je minder beweegt. Je kunt natuurlijk tegenwoordig ook kleine statiefjes kopen voor je telefoon om hem ergens neer te zetten. Ik vind van die flexibelen statieven heel fijn zoals deze of deze mini versie ervan. Die kan je namelijk makkelijk ergens aan vast maken. Ook super handig als je jezelf wilt filmen trouwens 🙂

11. Voorkom vooral deze valkuilen!

  • Maak onder geen beding gebruik van de digitale zoom op je telefoon. Die maakt de kwaliteit van je foto behoorlijk slechter.
  • Om actie vast te leggen (bijvoorbeeld een galopperend paard) is ontzettend lastig voor je telefoon – dat lukt waarschijnlijk alleen buiten met heel goed licht. Wees je dus bewust van de beperkingen van je telefoon. Een foto zonder beweging of langzame beweging lukt veel sneller.
  • Maak geen foto’s in het donker: je telefoon gaat dan vaak proberen met het verhogen van de ISO de foto nog iets te redden, daardoor word je foto snel wazig en heeft allemaal korrels.
  • Gebruik geen flitser: je foto wordt er niet beter op als ie t wel red tot aan het onderwerp maar meestal komt ie niet eens zo ver. Zinloos dus.
  • Een scheve horizon kan soms extra dynamiek aan een foto geven maar meestal is het beter om de horizon zo recht mogelijk te houden. Dat er niemand van de wereld of op de voorhand lijkt te vallen 🙂
  • Probeer niet overmatig aan de slag te gaan met filters – vaak maak je de kwaliteit van je foto daardoor lager.
Vorig bericht
Manege of pensionstal beginnen – Hoe kom je aan klanten?
Volgend bericht
Zakelijk bloggen voor je hippische onderneming?

Serita

Mijn missie is om te zorgen dat jij niet meer het grootste geheim bent op internet. Ik weet dat jij heel goed in je werk bent – ook al begin je pas net – jij weet en kan zeker meer dan je stalgenoten. Nu moeten we nog zorgen dat jouw klanten je kunnen vinden!

don’t be shy!

Ik weet zeker dat er mensen op jou zitten te wachten!

GRATIS E-book: Haal meer inkomen uit de paardensport

Ben je al voor jezelf begonnen maar loopt het nog niet zo vlot als je wilt en heb je er misschien nog wat naast? Ik kan helpen om te groeien met je bedrijf om zo ook jouw volledige inkomen uit de paardensport te halen en zo meer mensen of paarden te helpen met waar JIJ goed in bent!

Elke week geef ik tips speciaal voor de hippische ondernemers. Zorg dat jij die tips ook in je mailbox ontvangt, je krijgt direct mijn GRATIS e-book “Zo haal jij inkomen uit de paardensport”.

Gebruik al mijn GRATIS tips

Ik geef al super veel weg – omdat ik jou ontzettend graag wil helpen. En als ondernemer komt er al zoveel op je pad. En alles kost geld! Maar je kunt op internet zoveel kennis vinden waar je je bedrijf echt al een heel eind mee kunt opzetten als je een beetje door zet!

Lees mijn blogs of luister naar mijn podcast!

Heb je meer hulp nodig?

Wil je net een stapje verder dan alle gratis tips? Ik heb verschillende trajecten voor je klaar staan waarmee je aan de slag kan om van jouw bedrijf een succes te maken. Voor kleine voor iedereen betaalbare bedragen. Let’s do this!

 

Samen kom je verder!

Heb je een stok achter de deur nodig? Iemand die je helpt met de juiste keuzes maken? Of wil je je hele social media gebeuren uitbesteden? Neem vooral even contact met mij op en dan gaan we samen bekijken hoe we het kunnen gaan invullen aan de hand van je wensen en je budget.

Social media

Loop je vast met wat je moet posten? Geen strategie? Of levert het niets op? Laat mij mee kijken!

Brainstorm

Stagneert het met klanten en weet je niet waarom? Struggle je met een netwerk opbouwen? Laat mij helpen!

Website

Geen idee wat er op moet? Komen er amper mensen op je website? Laat mij je helpen!

Nieuwsbrief

Beginnen aan een nieuwsbrief maar weet je niet hoe? Struggle je met onderwerp? Laat me je helpen!