Veel reviews zijn te vlak. “Goede instructrice” of “Ze heeft me onwijs geholpen!”, “Leerzame les” klinkt leuk, maar zegt eigenlijk niks voor iemand die nog twijfelt om bij jou iets te boeken. Het is te algemeen en veel te braaf. Maar hoe zorg je nou dat je reviews krijgt die wél overtuigen? Die echt laten zien wat jouw werk oplevert – én je misschien ook nog helpen om je dienst te verbeteren?
Deze week geef ik je slimme vragen, een handige opzet én een aanpak die wél werkt (zonder dat je achter iedereen aan hoeft te zeuren 😉).
Waarom gewone reviews niet genoeg zijn
Kijk iedereen wil reviews hebben, maar eigenlijk niemand wil ze schrijven. Daarom zie je veel grote bedrijven die automatische mails sturen en er van alles tegenoverstellen. Een paar euro korting, je aankoopbedrag terug winnen verzin het maar.
En dat mensen niet zo snel reviews schrijven (tenzij ze negatief zijn) of hele platte reviews schrijven is niet omdat ze het niet willen. Maar omdat ons brein nou eenmaal zo werkt: ons brein kiest van nature de makkelijke weg. Het is dus makkelijker te tikken “fijne les’ dan een uitgebreid verhaal uit te werken. En ons brein noemt snel het eerste wat er in je op komt – dat is vaak het algemeen gevoel zoals “leuk, goed, fijn” ipv het echte verhaal er achter.
De ellende is dat dit soort reviews de mensen die twijfelen niet over de streep trekken, ze zijn niet herkenbaar en ook geen “bewijs” voor wat je doet en of je hen ook echt kan helpen.
Zo’n review met heel simpel “goede instructrice” is natuurlijk een mooi compliment – maar géén review die je verder gaat helpen.
Wat is wel een goede review?
Een goede review is eigenlijk een soort mini-verhaal. Die de twijfelaar over de streep kan trekken. Ze zoekt herkenning. Ze wil weten: werkt dit echt? Voor iemand zoals ik? Een oppervlakkig “fijne instructrice” zegt dan niet zoveel.
Een goede review zou zo’n beetje de volgende dingen moeten bevatten:
- Het benoemt het probleem waarmee iemand kwam.
- Het vertelt wat ze hebben gedaan of geleerd.
- Het laat het concrete resultaat zien.
- En het bevat een emotie waar anderen zich in herkennen.
Als zo’n review al deze elementen bevat dan doet jouw klant het werk voor jou. Door het verhaal te vertellen waar jouw potentiele klant zich in kan herkennen.
Stel betere vragen en maak het ze makkelijk!
Leuk dit allemaal Serita maar hoe zorg ik dan dat ik mensen die al moeite hebben om reviews te schrijven dan ook nog eens meer hun best te laten doen? Nou: help ze, stel de goede vragen en maak het ze makkelijk.
Gebruik een korte gerichte vragenlijst. Niet te veel, geen ellange enquete – daar hebben ze geen zin in. Doe 3-5 vragen maximaal.
In het kader van goed gejat dan slecht verzonnen zag ik laatst iemand die dit deed in een Google formulier: een paar vragen die ze kunnen invullen. En dan aan het eind wordt gevraagd om de antwoorden zelf te kopieren en samen te voegen tot 1 review en die zelf te plaatsen in Google Review.
Kei slim! Want als mensen hem zo in Google review plaatsen heb jij een nog waardevollere review want jij kan die niet aanpassen – dat bied dus nog meer vertrouwen.
Slimme vragen die je kunt stellen in je formulier:
-
Waar liep je tegenaan voordat je bij mij kwam?
(Probleem of twijfel → herkenning voor anderen) -
Wat hebben we samen gedaan of aangepakt?
(Proces of aanpak → jouw werkwijze zichtbaar) -
Wat heeft het je opgeleverd? Voor jou of je paard?
(Resultaat → dit willen anderen ook!) -
Wat vond je het fijnste aan de samenwerking?
(Emotie → versterkt vertrouwen) -
Wat zou je zeggen tegen iemand die nog twijfelt?
(Social proof → laat klanten voor je praten)
En als bonus vraag kun je nog om feedback vragen waar je zelf nog iets mee kunt zoals “Is er iets wat ik kan verbeteren of anders doen?”.
Zo vraag je om een review zonder te zeuren
Heel eerlijk, ik ben er zelf ook veel te weinig mee bezig. Terwijl ik wéét hoe waardevol reviews zijn, laat ik het toch vaak schieten na een traject of samenwerking . En dat is zooo zonde 🙈. Ik was van de week bezig met de nieuwe homepagina voor een klant en zo zag ik dus weer van die net niet reviews die me inspireerde om het daar deze week over te hebben.
Dus ook hier geld weer voor: maak er een gewoonte van. Een systeem. Zet bijvoorbeeld elke maand of of elke twee maanden een herinnering in je agenda om review te vragen. Of doe het standaard na elke les – laat ze een QR code scannen en gelijk je formulier invullen.
Kies het juiste moment: na een les waarin ze onwijs veel progressie hebben gemaakt, aan het einde van een traject waarin ze duidelijk resultaat hebben geboekt, of nadat ze geinspireerd weg lopen van een workshop of demo. Laat die energie niet wegebben — dan wordt het al snel een ‘to do’ die blijft liggen (en dus nooit gebeurt).
Houd het persoonlijk: Ik heb ook al gemerkt in de jaren: mensen zijn moe van al die automatische mailtjes over reviews. Zeker van die grote bedrijven. Maar wij kleine ondernemers hebben vaak een streepje voor bij onze klanten. Ze zijn dol op ons én we hebben vaak persoonlijk contact via Whatsapp. Als je het niet direct na je les of consult hebt gevraagd, stuur ze dan gewoon een Whatsapp berichtje met de vraag om een review achter te laten!
Bijvoorbeeld: “Hee [naam], ik vond het superleuk om met je samen te werken de afgelopen tijd! Zou je het leuk vinden om een korte review te schrijven? Ik heb hier een paar vragen klaargezet, je mag je antwoorden daarna gewoon kopiëren naar Google Reviews. Dat helpt mij echt enorm 💛”