Zelf je eigen website maken, waar begin je?

Home / Website / Zelf je eigen website maken, waar begin je?

Bij ondernemen komt van alles kijken. Ineens moet je je eigen administratie doen, een website bouwen, foto ‘s maken, je moet OVERAL goed in zijn. Een website kan je hippische onderneming best wel wat brengen – maar verwacht niet als je hem online hebt gezet dat de klanten naar binnen stromen! Zie het zeker in het begin en als je er niet wekelijks tijd aan besteed als een soort naslag werk waar je zelf (potentiële) klanten heen kun sturen!

Hoeveel tijd kost een website?

Als je eenmalig je website maakt, een paar standaard pagina ‘s erop zet ben je met een dagje rommelen wel klaar! Wil je dat mensen zich kunnen inschrijven voor lessen of wil je dingen verkopen dan kan het natuurlijk wel meer tijd kosten om dat in te richten.

Als je wilt dat je website zelf een “magneet ” wordt voor nieuwe klanten dan zul je er wekelijks een paar uur mee bezig moeten zijn om nieuwe content (zoals blogs) toe te voegen. Dat moet je echt alleen doen als je het schrijven zelf leuk vind – kost het je een hele middag om 1 blog schrijven dan kost t je veel meer tijd dan het je echt oplevert. Voor jou idee: gemiddeld schrijf ik mijn blogs in maximaal 1 uur! Afhankelijk van het onderwerp red ik er soms wel 2 in het uur.

Een website zelf maken of uitbesteden

Als je net begint en nog niet zo ‘n groot budget hebt kan het vaak prettig zijn om het zelf te gaan maken. Zo houd je de kosten laag. Er zijn echter ook veel ZZP-ers die je voor een paar 100 euro kunnen helpen aan een website.

Belangrijk is wel dat je er bij in de gaten houd dat je zelf gemakkelijk dingen kan aanpassen (een gebruiksvriendelijk Content Management Systeem ofwel CMS), hoe uitbreidbaar het is (is het een bekend CMS zijn er vaak heel veel extra modules of plugins zo te installeren en hoeven ze niet geschreven te worden) en of de website wel zoekmachine vriendelijk is (sommige CMS systemen maken zo ‘n rotzooi in de code dat de zoekmachines er bijna niet doorheen komen).

Wat heb je nodig

Als je een website wilt maken heb je in ieder geval een computer nodig waarop je website draait. Die computer moet altijd aanstaan zodat iedereen je website kan vinden. Dat hoef je niet op je eigen PC te doen maar dat kun je bij hostingproviders doen: die hebben speciale computers die je servers noemt waarop vaak meerdere websites tegelijk draaien. Ik gebruik al jaren bijvoorbeeld Transip.nl voor mijn websites.

Dan heb je nog een adres nodig waarop mensen je website kunnen vinden. Zo ‘n adres noemen we een domeinnaam – ik schreef daar eerder een uitgebreid blog over hoe je er aan komt en waar je op moet letten.

En dan heb je nog een website beheer systeem nodig, een Content Management Systeem ofwel CMS. Zo’n systeem zorgt er voor dat jij geen code hoeft te leren en niet hoeft te leren programmeren. Je kunt vaak standaard templates of themes gebruiken als jasje van je website (dus hoe de voorkant er voor de bezoekers uit ziet) en dan kun je vaak blokken slepen om bepaalde elementen te verplaatsen. Super handig een kind kan de was doen.

Een gratis website?

Er zijn gratis systemen waarmee je een website kan bouwen. Nadeel is vaak wel dat je geen eigen domeinnaam er aan hebt hangen maar bijvoorbeeld http://mijnwebsite.wix.com. Dat komt niet altijd professioneel over dus mijn voorkeur heeft het eigenlijk nooit. Mocht je nou echt helemaal geen budget hebben kun je mijn inziens altijd nog het beste een gratis website aanmaken op WordPress.com.

Mijn voorkeur voor systeem

Ik raadde je net al WordPress.com aan maar er is ook een WordPress versie die je op een eigen domeinnaam kan draaien. Het is ooit begonnen als echt bloggers platform maar inmiddels draaien er ontzettend veel grote website op. De voordelen:

  • Er zijn HEEL veel gave designs (ook wel templates of themes) voor je website te vinden. Zowel gratis als betaalde ontwerpen. De betaalde ontwerpen zijn meestal een paar tientjes hooguit.
  • Er zijn SUPER veel uitbreidingen (plugins) voor je website zonder dat je een programmeur nodig hebt. Zelfs hele webshops inclusief IDEAL betalingen.
  • Het is in de basis enorm zoekmachine vriendelijk. Als je dus tijd wilt steken in het vindbaar maken van je website is dit een goed begin.

Er zijn natuurlijk ook wel valkuilen: door te veel plugins te installeren kan je website traag en minder zoekmachine vriendelijk worden. Ook kun je een verkeerd design kiezen die niet zo fijn werkt. Zorg dus altijd dat je je goed inleest bij een theme of plugin voor je hem installeert. En probeer altijd zo min mogelijk plugins te gebruiken.

Hoe kom ik aan zo ‘n website?

Als je besloten hebt net als ik (en heel veel anderen) te gaan werken met WordPress kun je bij veel hosting providers zoals TransIP vaak met 1 klik WordPress laten installeren. Daarna doorloop je een soort installatie wizard van hooguit 2 minuten en dan kun je al starten met het vullen van je website! Appeltje eitje!

Wat zet je op je website?

Begin in ieder geval niet met “Welkom “. Als je een website gaat maken probeer op de stoel te zitten van je klant. Je klant heeft een probleem (Is op zoek naar een goede hoefsmid, op zoek naar een grondwerkinstructeur etc) en jij hebt daar een oplossing voor. Zorg dus dat als eerste op je website staat hoe jij hun probleem op kunt lossen. Ze zoeken bijvoorbeeld een hoefsmid die gespecialiseerd in orthopedisch beslag: kop dat gelijk in op de homepagina!

Zet verder op je website: je werkgebied of het adres van je locatie waar mensen kunnen komen. Je diensten/producten moeten natuurlijk ook een vermelding krijgen. En denk vooral ook aan tarieven of richtprijzen. Zorg daarnaast dat je contactgegevens deelt zodat mensen contact met je op kunnen nemen, vermeld ook even je KVK nummer op je website.

En als je bijvoorbeeld lessen geeft, of bij mensen op locatie komt: zorg dat mensen ook een afspraak kunnen maken met je! Zorg voor een opvallende button die doorverwijst naar een (KORT!) formulier om een afspraak of contact moment te plannen met je. Als je ze niet aanspoort tot actie gaan ze het ook niet doen!

Handige tools als aanvulling

Je kunt soms ook extra dingen toevoegen aan je website om het makkelijker te maken voor mensen een aantal tips die je kunt gebruiken:

  • Toon je Facebook evenementen: Ik raad iedereen altijd aan om veel met Facebook evenementen te werken. Zo kun je makkelijk een groter bereik krijgen. Hoe je dat doet lees je in dit blog.
  • Supersaas: Laat mensen inschrijven voor afspraken of lessen. Ik gebruik deze al een aantal jaar, niet gratis maar wel een fijne tool. Je kunt mensen laten inschrijven voor een afspraak of een les en zelfs laten afrekenen als je niet een te ingewikkeld systeem hebt. Je kunt ze automatisch mails laten sturen als herinnering voor de afspraak en zelf een follow up mail achter af. Super handig!
  • Google Agenda: Veel mensen hebben een android telefoon en maken veel gebruik van Google agenda ‘s. Hoe handig als ze jouw agenda met bijvoorbeeld lesroutes of evenementen met 1 klik kunnen toevoegen aan hun agenda? Zo het altijd actueel. Je kunt een extra agenda aanmaken in Google en die met een widget plaatsen in je website.
Related Posts