Wat wil JOUW doelgroep zien op social media? Analyseer en leer!

Er is geen een post het zelfde op social media. En geen een doelgroep is het zelfde. Geen een bedrijf heeft precies dezelfde klanten als een ander. Maar hoe weet je nou wat precies voor JOUW doelgroep werkt op social media? Nou stap 1 is natuurlijk van alles posten en dan is stap twee terug kijken naar wat werkt.

Wanneer “werkt” een post eigenlijk?

Wanneer is een social media post goed? Dat hangt af van je doel! Wil je nieuwe mensen bereiken, vertrouwen opbouwen of verkopen? Elk doel vraagt om een ander soort post.

  1. Om nieuwe mensen te bereiken heb je posts nodig die inspireren, informeren, opvallen of grappig zijn. Meestal video’s, want die pushen de algoritmes het makkelijkste naar nieuwe mensen. Probeer dus in die video’s ook in gedachten te houden dat iemand die ziet die jou nog NIET kent. En vertel dan zo je tip, verhaal of inspiratie. Het moet echt een scroll-stopping titel hebben: een stelling, een mening, iets waardoor ze denken: “WTF zegt ze nu?” , “Oh dit heb ik ook!” of nieuwsgierig maken dat ze echt graag het antwoord willen weten en daarom de video willen verder kijken en NIET verder scrollen. Dat moet je dus in de eerste 2-3 seconden al doen. Dit zijn dus video’s waarbij je als het goed is meer bereik ziet.
  2. Dan heb je een periode waarin je vertrouwen wilt krijgen. Dus je wilt vaker in iemands tijdlijn komen. Dit kunnen afbeeldingen maar ook video’s zijn. Vaak zijn dit mensen die je al tegen zijn gekomen en je volgen. Daar kun je vaak al iets diepgaandere informatie geven dan de video’s in stap 1 en hoef je iets minder bezig te zijn met een “scrollstopping” titel. Deze zullen wat minder bereik hebben, maar dat is niet per se erg! Je doel is niet meer nieuwe mensen bereiken maar meer vertrouwen krijgen bij het groepje wat je al volgt. Succes bij deze posts kan hem meer zitten in likes en reacties – maar vergelijk geen appels met peren. Dus een post in stap 1 vergelijken met stap 2 krijg je een vertekend beeld over wat werkt of niet.
  3. En dan heb je de laatste stap: het klant maken. Dat kan soms weken, maanden of jaren duren voor ze zo ver zijn. Maar die mensen moet je een post voorschotelen die iets verkoopt. Informatie over een clinic, les, of over je consults met een link naar je whatsapp, stuur een DM of een link naar je website. Deze posts krijgen vaak weinig likes en reacties, maar zijn wél cruciaal. Juist dit laatste zetje maakt iemand klant.

Zo zie je maar je kunt niet zo maar alle posts 1 op 1 met elkaar vergelijken. Als je dus nog niet zoveel volgers heb zou ik vooral mijn tijd steken in de posts in stap 1. Heb je wel al wat volgers maar nog niet zo veel klanten zou ik vooral stoeien en testen met de posts in stap 2 en 3. En weet: je hoeft echt geen duizenden volgers te hebben om je broek op te kunnen houden. Zoveel volgers heb ik ook niet op social media op mijn zakelijke accounts maar toch kan ik al 5 jaar volledig zelfstandig ondernemer én al mijn rekeningen betalen.

In een paar stappen je posts analyseren

Geen tijd voor uitgebreide analyses? Geen zorgen! In een paar minuten ontdek je welke posts goed werken en hoe je dat succes herhaalt.

  1. Je gaat in Meta Business Suite naar Statistieken en dan Inhoud, als het goed is als je op deze link drukt kom je er gelijk als je ingelogd bent!
  2. Dan kun je rechts boven in kiezen welke periode je wilt gebruiken. Standaard staat hij op de laatste 28 dagen. Maar heb je in die periode niet zo heel veel geposts dan kun je hem natuurlijk op wat langer zetten.
  3. Ik vind het daarna altijd makkelijk om Facebook en Instagram apart van elkaar te bekijken. Dat kun je kiezen in het derde vakje waar staat Filteren. En dan kies je voor Plaatsing en dan kies je het platform aan wat je eerst wilt bekijken.
  4. En dan kun je de kolommen gaan sorteren. Ik sorteer meestal eerst op “bereik” omdat groei toch wel een belangrijk ding blijft.  Je sorteert de posts door op die naam van de kolom te klikken. En dan kun je je zelf heel wat vragen stellen over de post die boven aan staat om er van te leren.
    1. Was er een verrassingselement? – Iets onverwachts of iets wat ze niet gelijk zien zorgt ervoor dat mensen de video opnieuw bekijken. Ik had laatst bijvoorbeeld een video gedeeld waarin een paard in de landing van de sprong een hoefschoen aftrapte en ik stelde de vraag “zie jij wat er gebeurt”. Die ging als een malle!
    2. Werd de post veel gedeeld? – Maakte de post emotie los (humor, verbazing, herkenning)?
    3. Zorgde de tekst voor nieuwsgierigheid? – Vroeg je iets waardoor mensen wilden reageren of blijven kijken?
    4. Speelde de timing een rol? – Was het een actueel onderwerp of iets waar mensen op dat moment veel mee bezig waren?
    5. Was het herkenbaar? – Creëerde het een “Oh, dit heb ik ook altijd!”-gevoel?
    6. Was er discussie? – Als je een fel standpunt deelt dan gaan mensen er sneller op reageren – hoe waren de reacties wat kun je daar uit leren?
    7. Was het een specifiek onderwerp waar mensen op aansloegen? – Iets wat dus klaarblijkelijk je doelgroep aanspreekt en je dus meer over kan posten?
    8. Wat trok direct de aandacht? – Was het een pakkende eerste zin, een opvallend beeld, of een nieuwsgierig makende vraag?
    9. Is er een patroon? – Zie je dat bepaalde onderwerpen of formats vaker goed scoren? Bijvoorbeeld video’s met een vraag, of grappige momenten?
  5. En dan kun je natuurlijk die post die het goed deed met 2-3 maanden er tussen rustig nog eens herhalen! Probeer mss 1 klein dingetje aan te passen. Iets in de video (een titel oid) iets in de tekst. Houd het bij 1 ding en kijk dan later terug hoe hij het nu deed!
  6. En zo kun je natuurlijk ook sorteren op “klikken op links” (dat werkt alleen op Facebook natuurlijk) voor de posts die moeten verkopen. Of aantal reacties of likes voor de posts die meer vertrouwen moeten opbouwen. Deelacties is vaak ook nog een leuke kolom om op te sorteren – wat kun je van die posts leren? En als je eerst Instagram hebt uitgeplozen doe je daarna Facebook!

Natuurlijk kun je elke post volledig uit pluizen maar probeer het eerst gewoon eens met een paar posts om te zien wat je daar van kunt leren. Wat zegt het over je doelgroep? Zijn er specifieke onderwerpen waar ze meer in geïnteresseerd zijn dan anderen? Kun je daar mee over posten?

Get ready for action!

Je hoeft echt geen uren bezig te zijn met social media analyses. Door even snel je statistieken te checken en jezelf de juiste vragen te stellen, kun je slim inspelen op wat werkt.

Pak nu even 5 minuten, bekijk je best presterende posts en ontdek waarom ze goed scoorden. En het mooiste? Je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden—gebruik wat al werkt en herhaal je succes!

Laat me weten: Wat viel jou op? Had je een verrassende uitschieter? Ik ben benieuwd naar jouw inzichten! 👇😊

 

Vorig bericht
Klanten vinden door…. samenwerkingen!
Volgend bericht
Motivatie vs. discipline: Wat heb je echt nodig als ondernemer?

Serita

Mijn missie is om te zorgen dat jij niet meer het grootste geheim bent op internet. Ik weet dat jij heel goed in je werk bent – ook al begin je pas net – jij weet en kan zeker meer dan je stalgenoten. Nu moeten we nog zorgen dat jouw klanten je kunnen vinden!

don’t be shy!

Ik weet zeker dat er mensen op jou zitten te wachten!

Gebruik al mijn GRATIS tips

Ik geef al super veel weg – omdat ik jou ontzettend graag wil helpen. En als ondernemer komt er al zoveel op je pad. En alles kost geld! Maar je kunt op internet zoveel kennis vinden waar je je bedrijf echt al een heel eind mee kunt opzetten als je een beetje door zet!

Lees mijn blogs of luister naar mijn podcast!

Heb je meer hulp nodig?

Wil je net een stapje verder dan alle gratis tips? Ik heb verschillende trajecten voor je klaar staan waarmee je aan de slag kan om van jouw bedrijf een succes te maken. Voor kleine voor iedereen betaalbare bedragen. Let’s do this!

 

Samen kom je verder!

Heb je een stok achter de deur nodig? Iemand die je helpt met de juiste keuzes maken? Of wil je je hele social media gebeuren uitbesteden? Neem vooral even contact met mij op en dan gaan we samen bekijken hoe we het kunnen gaan invullen aan de hand van je wensen en je budget.

Social media

Loop je vast met wat je moet posten? Geen strategie? Of levert het niets op? Laat mij mee kijken!

Brainstorm

Stagneert het met klanten en weet je niet waarom? Struggle je met een netwerk opbouwen? Laat mij helpen!

Website

Geen idee wat er op moet? Komen er amper mensen op je website? Laat mij je helpen!

Nieuwsbrief

Beginnen aan een nieuwsbrief maar weet je niet hoe? Struggle je met onderwerp? Laat me je helpen!