Reels – die korte, verticale video’s – zorgen vaak voor meer bereik en nieuwe kijkers op je content. En als je een reel maakt die goed scoort, kan hij nog lange tijd views en nieuwe volgers opleveren. Die volgers kunnen, als je de juiste content blijft delen, uiteindelijk ook klanten worden! Maar hoe maak je nou precies een goede reel? En hoe zorg je ervoor dat ze steeds beter worden? Daar duiken we deze week in!
Reels die nieuwe mensen bereiken
Social media schotelt je vaak video’s voor waar je vooral niet naar op zoek bent. En je beslist vaak in de eerste paar seconden al of je het wel of niet interessant vindt. Dan kies je of je blijft kijken of door scrolt. Dat geldt voor iedereen die jouw reel ziet net zo! Als je een reel wilt maken die ook gepusht wordt aan mensen die je nog niet volgen en niet kennen is het handig om de volgende dingen in acht te nemen:
- Zorg voor een pakkende scroll-stopping titel. Ze noemen het ook wel hooks of haakjes. Een statement, vraag of iets waarbij ze gelijk denken “Dit is voor mij” of “Huh wat zegt ze nu?”
- Houd het relatief kort en pakkend, de langere video’s zijn vaak voor de mensen die je volgen wel interessant maar zullen niet zo snel voor nieuwe ogen zoeken. Je wilt eigenlijk dat de video zo kort is dat ze hem eigenlijk al voor een tweede keer bekijken voor ze het door hebben!
Kiezen van de juiste titel
Okey maar wat bedoelt ze nou met zo’n scroll-stoppping titel? Nou iets wat nieuwsgierig maakt of wat iemand raakt! Een aantal voorbeelden:
- 3 fouten die je beter niet maakt bij [onderwerp]
- De 2 grootste valkuilen bij [onderwerp]
- Wat niemand je vertelt over [onderwerp]
- Had ik dit maar eerder geweten over [onderwerp]
- Zo krijg je direct een stillere hand tijdens het rijden
- Help, mijn paard rent van me weg in de wei..
- 4 oefeningen voor [onderwerp]
Probeer de onderwerpen in te steken op hoe je klant er over denkt. Als voorbeeld: veel ruiters komen niet lekker uit bij de sprong – dat is het symptoom wat zij zien. Vaak is dat omdat ze naar beneden kijken: ze blijven naar de sprong kijken waardoor ze eigenlijk hun paard in de weg zitten. Alleen zij weten dat niet! Dus als je het insteekt op het naar beneden kijken voelen ze zich niet aangesproken. Focus dus op de symptomen die zij ervaren in die titel!
Wat voor beelden heb ik nodig?
Het handigste is bewegend beeld – het liefst van jou. Maar je kunt in Canva ook gewoon een achtergrond doen met tekst er over heen en die laten “bewegen”. Zie toch wel vaak dat die net wat minder goed werken als echt bewegende beelden zoals:
- Jij die tijdens een les uitleg geeft aan een klant. Zorg wel dat je die zo kort knipt dat het niet te lang duurt, mensen hebben op social media veel minder geduld dan in het echt.
- Jij die uitleg geeft aan de camera. Dus een “talking head” video. Ik doe vaak deze: ik klets een heleboel en knip er gewoon van alles uit tot ik een relatief korte video heb.
- Een “b-roll” video. Dat is een video die niet per se voor het specifieke onderwerp is die je in gedachten hebt. Maar gewoon een sfeerbeeld. Een paard in de wei. Jij die door het beeld loopt. Of aan het mesten bent. Gewoon een random beeld. Waar het liefst een stuk in zit met “negatieve ruimte”. Dus een stuk waar niets gebeurt waar je tekst overheen kunt zetten. Dan hoef je niet direct zelf te praten en dat voelt vaak wat veiliger!
Gebruiken van hashtags
Hashtags zijn in 2025 een stuk minder belangrijk dan ze eerst waren. Ze gebruiken steeds meer AI om content te begrijpen en zo hun algoritmes te verbeteren en de juiste content bij de juiste mensen te krijgen. Dus je hoeft geen uren te besteden om de juiste hashtags te vinden. Je kunt er 2-5 toevoegen in je tekst bij je reel zoals #grondwerk #paardrijden. Kies ze zo dat ze echt goed passen bij je post.
Hergebruiken op verschillende platformen
Ik ben altijd van liever 1 platform goed gebruiken dan 5 half. Maar met reels is het zo makkelijk om ze even gauw door te plaatsen op andere platforms dat ik dat eigenlijk altijd direct doe. Ik maak dus mijn reels vooral voor Instagram en Facebook maar ik plaats ze binnen 30 seconden ook direct op TikTok en YouTube shorts. Ik heb gewoon alle platformen naast elkaar open staan als ik mijn posts ga inplannen: Meta voor Insta en FB en dan in een tabblad er naast TikTok en YouTube Short. Ik kopieer gewoon precies de tekst zoals ie voor insta/FB is zodat het me geen extra tijd kost. En wel meer ogen oplevert!
Analyseren en verbeteren
En dit stukje is wat er vaak bij in schiet of waar mensen niet aan denken: het analyseren van welke reels het goed of minder goed deden. Je kunt niet altijd precies zien waarom ze het goed deden maar je kunt het wel testen en uitproberen.
Als je bijvoorbeeld ziet dat 1 reel veel meer bereik heeft ga dan eens kijken en testen wat je doet als je die opnieuw maakt, met bijvoorbeeld een andere titel. Of een iets andere insteek of hij dan opnieuw veel bereik heeft of juist niet?
Het kan ook het tijdstip zijn waarop je hem gepost had dat toen toevallig meer mensen online waren en hij daarom snel opgepikt werd!