Hashtags gebruiken op social media – hoe, waar en wanneer?

Home / Social media / Hashtags gebruiken op social media – hoe, waar en wanneer?

Regelmatig zie ik op Facebook gewone posts voorbij komen met een hele lijst aan hashtags. Of op Instagram posts zonder hashtags. Wanneer gebruik je nu hashtags en hoe levert het je het meeste op? Dat vertel ik je in deze post! Moet je gelijk al helemaal in de hashtags duiken als je pas net een beetje je social media oppakt? Ik denk het niet – maar het kan je posts, bereik en interactie wel een boost geven!

Facebook post en hashtags

Je hebt op Facebook de gewone posts: dus degene met afbeeldingen of een videotje en tekst er boven zoals deze:

Onder dit soort posts is het niet zo zinvol om hashtags te zetten, het levert je geen extra bereik op. Daar gebeurt verder weinig mee. Maar sinds een tijdje worden ook reels die op Instagram gedeeld worden ook op Facebook gedeeld – daar kunnen de juiste hashtags vaak wel zinvol zijn! Dat algoritme werkt wat meer met hashtags dan de gewone posts.

Gebruiken van hashtags op Instagram

Op Instagram worden hashtags veel mee gebruikt: door de gebruikers maar ook door het algoritme waardoor het altijd een goed idee is om hashtags te gebruiken onder je posts.

Instagram zelf adviseert ongeveer 3-5 hashtags per post te doen, en vooral niet te veel (zij vinden 10-20 te veel!)

Hashtags gebruik op Tiktok

Op TikTok heb je iets wat ze noemen “For you”-page. Een speciale pagina met video’s waarvan TikTok denkt dat die revelant voor specifiek JOU zijn. Veel mensen willen dan ook dat hun filmpje daar op komt en dus gebruiken ze vaak #fyp #foryoupage of andere varianten daarvan. Maar die zijn veel te algemeen – en dus compleet zinloos. Kies liever relevante hashtags die echt inhoudelijk kloppen met je post.

Algemene Hashtags tips

Zodra ik begin met een social media kanaal ga ik altijd eerst bekijken wat handige hashtags zijn en die sla ik dan op in ergens waar ik er makkelijk bij kan: meestal in mijn geval in een Google Spreadsheet waar ik ook call-to-actions en andere standaard teksten zet voor het betreffende account. Dan heb ik alles bij elkaar!

Maar wat zijn nou goede hashtags? Hier onder wat tips die voor alle platformen gelden:

  • Maak een mix met hashtags die wat groter zijn #paardensport is bijvoorbeeld vrij algemeen, en een aantal die kleiner zijn: #eventinginstructrice is alweer veel specifieker.
  • Bekijk welke hashtags je volgers en doelgroep gebruiken – die kunnen je weer inspireren voor nieuwe hashtags.
  • Zorg vooral voor RELEVANTE hashtags. Iets als “#positivethinking” is niet echt zinvol: veel te breed en waarschijnlijk is het gros helemaal niet geïnteresseerd in iets met paarden..
  • Zelf verzonnen hashtags voor een evenement/actie zijn heel leuk: maar dan moet je evenement/actie wel groot genoeg zijn natuurlijk. En let op dat je steeds korte logische hashtags gebruikt – er ontstaat gauw verwarring.
  • Meer dan 10 hashtags is echt niet nodig – probeer echt specifiek te zijn en kies een klein groepje goede hashtags uit. Een combinatie van 2/3 kleine en 2/3 wat grotere is helemaal prima.
  • Wissel ze af en gebruik niet steeds het zelfde – en check natuurlijk welke beter werkte dan anderen. Zo kom je uiteindelijk tot een super goede persoonlijke hashtag lijst voor jouw socials.

Hashtag inspiratie

Ik heb een lijst met wat inspiratie voor hashtags voor de verschillende beroepen verzameld voor je!

Dressuurinstructeur

#Dressuur
#Paardrijden
#Dressuurtraining
#Dressuurles
#Paardentrainer
#dressuursport

Springinstructeur

#Springpaard
#springinstructeur
#springtraining
#springles
#Springoefeningen

Paardengedragstherapeut

#Paardengedrag
#Paardenpsychologie
#Paardengedragsproblemen
#Paardenwelzijn

Paardenfysiotherapeut

#Paardenfysiotherapie
#Paardenrevalidatie
#Paardenmassage
#paardensportfysio
#paardenfysiotherapie

Grondwerkinstructeur

#Grondwerk
#Grondwerkoefeningen
#Grondwerklessen
#grondwerkpaarden

Paardenmasseur

#paardenmassage
#paardenmasseur
#Paardenontspanning

Pensionstal eigenaar

#pensionstal
#paddockparadise
#natuurlijkpaardenhouden
#paardenparadijs

Paardencoach

#paardencoach
#paardencoaching
#paardenwelzijn
#ruitercoach

Paardentandarts

#paardentandarts
#paardentandheelkunde
#paardentandverzorger

Related Posts