Heb je mooie pakketten of diensten bedacht – maar de klanten happen niet? Ondanks dat je wéét dat je ze echt kunt helpen.
Je hebt geluisterd naar eerdere klanten, je aanbod daarop afgestemd… maar het loopt toch niet zoals je hoopte. Frustrerend? Onwijs!! Maar weet je: het ligt echt niet aan jou. De meeste klanten zeggen namelijk niet wat ze écht nodig hebben. Ze praten over de symptomen – maar daar onder zit iets diepers. Ze willen zich misschien zekerder voelen. Of gehoord worden. Of gewoon weten dat het goed komt. En als jij dat niet laat zien in je aanbod of je communicatie, dan voelen ze de klik niet. Niet omdat je niet goed genoeg bent – maar omdat je niet laat zien wat er voor hen écht op het spel staat.
Je klant vraagt iets anders dan wat ze écht nodig heeft
Klanten komen vaak bij je met een symptoom:
“Tijdens springles gaat het prima, maar op wedstrijd lukt het niet.”
“Hij doet alles in de crossles, maar staat vervolgens vast in de startbox. Hij gaat et niet uit.”
“Ik krijg hem niet op de trailer, dus ik durf nergens heen.”
Ze benoemen wát er misgaat – maar niet waarom dat gebeurt, of wat ze eigenlijk nodig hebben. Wat ze zoeken is vaak iets heel anders:
- Meer zelfvertrouwen
- Een beter wedstrijdplan
- Rust in hun hoofd én bij hun paard
- Een succeservaring, zodat ze weer durven
En als jij dan zegt: “Ik geef springles” of “Ik help met trailerlaadproblemen”
…dan missen ze misschien die diepere connectie. Want dat is wat je doet – niet waarom het hen helpt.
Ons brein werkt op een bijzondere manier: We horen van alles langs komen, maar pas als iets ons echt raakt, gaan we luisteren.
Wat ons raakt? Dingen die emotioneel of urgent voelen. Dus als jij zegt: “Ik help je ontspannen de wedstrijdring in” of “Zodat jij en je paard weer met vertrouwen op pad kunnen” …dan voelt dat als een oplossing voor hún probleem. Dáár haken ze op aan. Dat maakt je aanbod voelbaar – en dus onweerstaanbaarder.
Hoe ontdek je wat jouw klant écht raakt?
Wat zit er dan echt achter die symptomen?
👉 Is het frustratie omdat ze blijven vastlopen?
👉 Is het onzekerheid (“ik doe het zeker niet goed genoeg”)?
👉 Of verlangen naar plezier en verbinding – in plaats van strijd?
Hoe kom je daarachter? Niet door te gokken. Wél door te luisteren, vragen te stellen en op te letten.
- Stel de juiste vragen als je bij je klant bent. In plaats van “Wat wil je leren” vraag dingen als “Wat zou je opleveren als dit lukt?”, “Wat maakt dit zo belangrijk voor je?”
- Let op emotie achter de woorden: Gaan ze sneller praten, of worden ze juist stil? Komen er dingen omhoog als “Ik durf het niet” , “Ik schaam me” of “Ik baal zo van mijzelf” – dan zit daar de kern. niet in het technische probleem maar het gevoel eronder!
- En check wat ze eerder geprobeerd hebben: vaak hoor je dan heel veel wat niet werkte. Dat geeft jou de mogelijkheid om aan te sluiten op wat ze missen!
- Gebruik vooral de zinnen woorden in je marketing (dus je website, social media, nieuwsbrief, diensten, pakketten etc) die je in dit soort gesprekken terug krijgt van je klanten!
Schrijf deze vragen in je telefoon op en maak er een gewoonte van om aan het begin van een les/consult dit even te vragen aan je klant – mensen vinden dat écht niet erg! Vaak juist fijn om zo even hun verhaal te kunnen vertellen! En dat kun je in je les/consult ook weer gebruiken. Kopieer dit gerust even:
🔎 1. Wat zou het je opleveren als dit lukt?
❤️ 2. Wat maakt dit belangrijk voor jou?
⛔ 3. Wat heb je al geprobeerd?
🧠 4. Let op non-verbale signalen
✍️ 5. Schrijf zinnen of uitspraken letterlijk op
En als bonus: Stel jezelf na elk consult de vraag: Wat wilde deze klant écht?
Niet alleen wat ze vroeg – maar wat ze hoopte te voelen of bereiken.
Hoe jij beter kunt aansluiten bij wat je klant écht nodig heeft
Het begint dus allemaal met luisteren, doorvragen en durven kijken naar wat er écht onder zit. Niet alleen naar wat ze zeggen – maar naar wat ze eigenlijk voelen of missen. Daar zit de klik. En daar zit je verkoop.
Je hoeft er niet harder voor te werken. Je moet alleen slimmer kijken en beter aansluiten.
- Dus stel bij aanvang van je les of consult de vragen – en schrijf hun antwoorden op. En let vooral goed op de woorden die ze gebruiken.
- Na de les/consult schrijf je op wat je het idee had dat deze persoon echt wilde, wat er achter zat.
- Gebruik die woorden die zij gebruiken vervolgens letterlijk op je socials, website in je nieuwsbrief etc.
- En verwerk die natuurlijk ook in je aanbod! Vertel wel resultaat zij kunnen voelen als ze met jouw samen werken “Je paard zonder stress de trailer op”, “Weer vertrouwen in jezelf als ruiter” etc.
Hoe beter jij laat zien dat jij begrijpt wat er echt speelt,
hoe sneller iemand denkt: “Deze snapt mij. Bij haar moet ik zijn.”
Wil je hier verder mee aan de slag?
In mijn cursus Je socials op orde zonder stress leer je precies hoe je dit soort klantinzichten gebruikt in je social media. Zonder trucjes, zonder jezelf te verliezen – gewoon duidelijk en met een boodschap die raakt.
Of start gratis met:
👉 Van stress naar succes – 10 acties zonder social media – als je een beetje social media moe bent en het liever op een andere manier doet!