Kan ik dit wel? Gebrek aan zelfvertrouwen als ondernemer

Home / Mindset / Kan ik dit wel? Gebrek aan zelfvertrouwen als ondernemer

“Anderen zijn veel beter dan ik! Ik ben helemaal niet goed genoeg en straks weet ik niet hoe ik ze moet helpen!” Zo maar een paar gedachtes die ondernemers regelmatig kunnen hebben. Herken je dit? Gefeliciteerd, je bent gewoon een heel normaal mens!

1. Bang voor afwijzingen

Heb je eerder een afwijzing gehad – wilde iemand niet met je werken terwijl je toch er van overtuigd was dat jullie bij elkaar paste? Wil je je tarief verhogen maar ben je bang dat mensen dan bij je weg gaan? Ben je bang dat als je mensen vraagt of je ze misschien kunt helpen dat ze nee zeggen?

Afwijzingen zijn helemaal niet zo erg: sterker nog je hebt vaak een heleboel “nee’s” nodig voor dat je een “ja” krijgt. Dus wees blij met elke Nee die je krijgt – want die brengt je weer dichter bij een ja. En dat iemand nee zegt hoeft niet te betekenen dat het aan JOU ligt. Het kan het moment niet zijn of ze hebben er (nu) geen geld (voor over).

Het kan ook zijn dat ze je gewoon nog niet goed genoeg kennen/vertrouwen dus dat ze pas later bij je terug komen.

Hoe ga je om met afwijzingen?

  1. Neem het niet persoonlijk. Het heeft waarschijnlijk helemaal niets met jou te maken.
  2. Kijk wat je er van kan leren. Soms krijg je een afwijzing omdat ze bijvoorbeeld niet precies snappen wat je nou voor ze kan doen. Of bied je nog niet het product of de dienst die ze nodig hebben.
  3. Blijf doorzetten. Elke afwijzing die je krijgt zorgt er voor dat je weer een stapje dichter bij je doel komt; uiteindelijk komt er na heel veel nee’s altijd een ja.

2. Bang dat je fouten maakt

Je durft je mailtje niet te versturen, je bent bang voor een lesklant die voor het eerst komt, je krijgt voor het eerst een complex probleem.. Allemaal omdat je bang bent om een fout te maken.

Wist je dat fouten maken juist goed is voor je? Als je een fout maakt dan gebeurt er van alles in je brein: er komen allerlei neurotransmitters vrij die er voor zorgen dat je de volgende keer zo’n fout echt niet meer maakt! Je leert. Fouten maken is echt heel menselijk – en zorgt dus juist voor groei. Gewoon doen, ga er voor – je hebt er voor geleerd dus heb vertrouwen in jezelf.

Natuurlijk zijn er grenzen bij bepaalde beroepen: als het over medische fouten gaat dan wil je die voorkomen. Overleg dan gewoon eens met een collega of je gedachten over de oplossing juist zijn.

Hoe ga je om met maken van fouten?

  1. Ga er vanuit dat je een fout maakt. Calculeer in dat je meer tijd nodig hebt voor een les, voor een route of een behandeling. Als je een fout maakt dan ben je minder teleurgesteld als je hem van tevoren al ingecalculeerd hebt – en maak je geen fout dan ben je helemaal blij toch?
  2. Erken je fout en kom samen tot een oplossing. Heb je een fout gemaakt, begreep je iets verkeerd of heb je een verkeerde keuze gemaakt? Maak het gewoon kenbaar aan je klant. Je hoeft je echt niet te schamen. Verkeerde prijs doorgegeven? Geef het gewoon aan – komt samen tot een oplossing.
  3. Trek het je niet persoonlijk aan. Natuurlijk is het super rot ALS je een fout maakt. Dat je een fout maakt vertelt alleen maar dat je menselijk bent.
  4. Leer ervan. Hoe kun je de volgende keer er voor zorgen dat je deze fout niet weer maakt?

3. Bang dat jij niet goed genoeg bent

“Hij/zij is veel beter dan ik”, “Ik heb helemaal geen kennis om te delen”

Natuurlijk zijn er altijd mensen verder dan jij en die hebben meer kennis. Er zijn ook altijd mensen die minder ver zijn dan jij – en dus ook minder kennis hebben. Het is toch logisch als je net van de opleiding af komt dat je nog niet zoveel kennis en ervaring hebt als iemand die het al 20 jaar doet?

Verwacht dan ook niet van jezelf dat je dezelfde ervaring hebt van iemand die het al veel langer doet.

Je hebt ALTIJD kennis te delen. Je hebt voor iets geleerd en daar heb je vast je eigen ervaring mee, visie of mening over. En er zijn altijd heel veel paarden mensen die er niet voor hebben geleerd.

Hoe zorg je er voor dat je jezelf wel goed genoeg vind?

  1. Besef dat er altijd mensen zijn die minder kennis hebben dan jij. Er zijn altijd mensen die je met jouw kennis kunt helpen! Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer weten maar jij kan echt ook al genoeg mensen helpen.
  2. Zorg dat je kennis bij blijft en dat je meer ervaring opdoet. Je kunt wel gaan zitten kniezen dat je kennis niet goed genoeg is – maar als je er niets actiefs aan doet om je kennis te gaan vergroten en om meer ervaring te krijgen dan gebeurt er niets. Want leerde je auto rijden door de autorijlessen met je instructeur – of leerde je pas auto rijden na vele kilometers zelfstandig gereden te hebben?
  3. Vertel je zelf dat je goed genoeg bent! Zorg dat je elke dag een keer tegen jezelf zegt dat je goed genoeg bent, dat je jezelf eens een compliment geeft. Je kunt ook aan het einde van elke dag 1 of 2 complimenten voor jezelf opschrijven om je zelfvertrouwen een boost te geven. Geloof écht in jezelf. En lukt dat nog niet: dit werkt netzoals met van die lachcursussen: je begint met een nep lach maar uiteindelijk lach je echt. Dus zeg het elke dag tegen jezelf en je zult zien dat je het na een tijdje ook écht gaat geloven.

Zonder zelfvertrouwen word je hippische bedrijf GEEN succes

Je kunt van alles blijven doen, investeren in marketing, advertenties laten lopen, business coaches invliegen. Maar zolang je dit stukje nog niet op orde heb gaat je bedrijf je vooral veel energie kosten en weinig opleveren.

Zorg dat je in jezelf en in je bedrijf gelooft en GA ervoor. Geen excuses verzinnen om te werken aan je bedrijf of aan jezelf: maak met jezelf een afspraak alsof je een klant bent en ga ook echt werken aan je bedrijf en aan jezelf.

Related Posts