Wat doe jij om aan nieuwe klanten te komen?

Ik wilde helemaal niet volledig zelfstandig worden – ik vond zo’n baan in loondienst er naast wel makkelijk. Niet nadenken over als je ziek bent, geen gedoe over pensioen. Lekker makkelijk! Dat volledig zelfstandig ondernemen klonk me veeel te spannend. Tot ik ergens eind december dacht, weet je wat. Ik GA er gewoon voor. Eind januari kon ik mijn baan in loondienst opzeggen en een maand later begon mijn avontuur echt. Hoe kwam ik nou zo snel aan klanten? En wat zijn nog meer manieren om aan klanten te komen? Ik neem je mee!

Hoe ik het in het begin deed

Laat ik voor op stellen ik had in de jaren voor ik startte al een best groot paardenmensen netwerk opgebouwd. Dus niet alleen de paar stalgenootjes maar een veel groter netwerk doordat ik fotografeerde bij crosslessen en soms bij wedstrijden. Daardoor kende ik best heel veel mensen die mij vaak zelf toevoegde op social media! Toen ik had besloten om voor mijzelf te beginnen heb ik gewoon weg priveberichten (ja dus niet op een pagina of in je tijdlijn plaatsen) gestuurd naar een heleboel mensen! Ik vond het in het begin best heel spannend want ja wat zullen ze er van vinden?! Maar ik deed er zo’n 5-10 per dag. Ik stuurde ze een berichtje met joh ik ga voor mezelf beginnen, dit kan ik voor je betekenen. Heb je zelf hulp nodig of ken je iemand die hulp nodig heeft? En natuurlijk een deel reageerde helemaal niet. Met sommige had ik een leuk gesprek maar waren niet geintresseerd.

In eerste instantie leek het als of het niets opleverde. Nou deed ik het ook in december – in de feestmaand. Niet persee een handig moment. Of toch wel? Want in Januari heeft iedereen goede voornemens dus in januari druppelde de ene na de andere binnen en had ik zo ineens een handje vol klanten en genoeg om met vertrouwen mijn baan op te zeggen! Hoe vet, toch?!

Wat kun jij allemaal doen om aan klanten te komen?

Mijn eerste klanten kwamen dus helemaal niet door op social media te posten. Of een website te hebben. Dat Is wat mij betreft dus ook niet stap 1 om je bedrijf een succes te gaan maken.

Als je weet wat je precies gaat aanbieden, weet wat de markt nodig heeft en hoe je aan je omzet gaat komen (doelen bepalen en uitrekenen of je het gaat redden met de tarieven) dan moet je gaan beginnen met bouwen aan je netwerk. Het liefst zo groot mogelijk! Mensen zagen mijn gezicht bijna elke week bij de crosslessen, en daarna deelde ik ook nog de foto’s online waardoor veel mensen elkaar gingen taggen (kijk eens hoe cool mijn crossles was) en mijn naam bij zo nog meer mensen in de tijdlijn kwam. Per ongeluk eigenlijk heel briljant geweest ;).

Het gaat er om dat mensen je gaan vertrouwen, je gezicht en naam kennen. Dat kan je bijvoorbeeld ook doen door als vrijwilliger te helpen bij wedstrijden. Je kunt het natuurlijk ook online doen maar in mijn ervaring is het offline bouwen van een netwerk vaak veel makkelijker. Online zou je het kunnen doen door actief te reageren in bijvoorbeeld Facebook groepen maar ook onder posts van andere mensen. En dan niet gewoon alleen een duimpje omhoog sturen. Maar echt interesse tonen en inhoudelijke reacties tikken. Het gaat om verbinding maken met elkaar.

Klanten via social media

Als je dan een beetje een netwerk hebt kun je aan de slag met social media. En eigenlijk zijn daar 2 keuzes:

 • Gratis posts: Dit betekent vaak consequent zichtbaar zijn en posten. Waardevolle inhoudelijk content. Maar ook vooral interactie hebben met je doelgroep.
 • Advertenties: Dit kost natuurlijk geld maar zorgt er wel voor dat je niet iedere dag bezig hoeft te zijn met zichtbaar zijn. Het vergt wel wat geduld en proberen voor je een goede advertentie op hebt gezet en dat het wat oplevert. Het is echt een vak apart!

Ik werk vooral met de eerste categorie, omdat ik zelf content maken echt heel erg leuk vind om te doen. En omdat ik advertenties en instellen er van juist helemaal niet leuk en gedoe vindt! Klanten vinden via social media is iets wat wel steeds lastiger wordt: er zijn natuurlijk zoveel mensen en bedrijven online dat je echt wel even moet zoeken naar wat voor jou werkt. Een aantal tips die je kunnen helpen met klanten vinden via social media:

 • Zorg dat je regelmatig content plaatst. Zodat je iedere keer weer voorbij komt in iedereens tijdlijn. Slechts een deel van je volgers ziet je content, dat is heel normaal! Wist je dat op Facebook 1 x per dag al je volgers kunt taggen met ‘@volgers’ ze krijgen dan allemaal een melding. Let wel op dat je dat niet te vaak doet en alleen met belangrijke dingen want anders gaan ze je daar juist door ontvolgen.
 • Deel waardevolle tips, herkenbare situaties (humor en zelfspot werkt vaak heel goed) maar vergeet vooral ook niet te “verkopen”. En dat doe ik bewust tussen haakjes. Want eigenlijk help je de mensen met het oplossen van hun probleem. Zoals eindelijk relaxed naar buiten kunnen gaan, hun paard die rustig de trailer op loopt of eindelijk dat winstpuntje kunnen halen. Ze staan echt op jouw hulp te wachten!
 • Organiseer eens een leuke challenge waar mensen zich gratis of voor een klein bedrag voor kunnen opgeven. Laat mensen zich inschrijven voor zo’n challenge en stuur ze bijvoorbeeld elke dag een opdracht of tip. Je kan dat doen via de e-mail maar misschien ook wel via Whatsapp (als je verzendlijsten gebruikt kun je in 1 keer een hele rij mensen hetzelfde bericht sturen). Daardoor raken ze meer verbonden met je en gaan ze sneller iets bij je kopen.
 • Organiseer je een clinic of demo? Deel dat dan regelmatig op je socials – kan je echt niet te vaak doen! Probeer het in verschillende vormen te delen bijvoorbeeld steeds met een net andere video of afbeelding erbij. Laat ook de verenging of locatie waar je het geeft het delen. Deel het in groepen, maak een evenement aan. En vooral begin op tijd met de promotie. Een week of 4 van te voren minimaal. Het liefst nog ietsie pietsie eerder!
 • Stuur ook eens mensen een prive berichtje
  • Mensen die misschien al eerder klant zijn geweest kun je een berichtje sturen hoe het gaat en of ze nog hulp nodig hebben.
  • Maar ook andere mensen in je vriendenlijst kun je gerust eens een berichtje sturen om te vertellen wat je doet. Want wist je dat de meeste mensen echt GEEN IDEE hebben wat je doet?! Echt niet ze weten het niet.
 • Gebruik ook vooral eens stories: op Whatsapp zijn nog niet veel mensen die dat doen dus daar val je extra op! De stories die je maakt voor instagram/facebook kun je ook makkelijk daarop plaatsen. Maar vooral op Instagram worden stories best veel bekeken.
 • Organiseer eens een Q&A sessie. Laat mensen vragen in sturen en plan dan een datum waar op je (het liefst live) die vragen gaat beantwoorden. Ik weet zeker dat je veel kennis hebt die je kunt delen. Live gaan voelt spannend maar kan je bedrijf vaak een enorme boost geven – het werkt veel beter dan gewoon een videotje want dat doen er al zoveel!
 • Als je klanten hebt die zelf best actief zijn op social media, vraag ze dan gewoon eens of ze het willen delen op hun socials als ze bij je op les zijn geweest, of je een consult bij ze hebt gedaan. Sommige mensen durven geen foto of video te maken terwijl je bezig bent – door het ze zelf te vragen zullen meer mensen het doen. En voor jou weer gratis reclame. Want het beste werkt nog altijd mond-tot-mond reclame!
Vorig bericht
Faal je weg naar succes
Volgend bericht
Minder afhankelijk worden van social media?

Serita

Mijn missie is om te zorgen dat jij niet meer het grootste geheim bent op internet. Ik weet dat jij heel goed in je werk bent – ook al begin je pas net – jij weet en kan zeker meer dan je stalgenoten. Nu moeten we nog zorgen dat jouw klanten je kunnen vinden!

don’t be shy!

Ik weet zeker dat er mensen op jou zitten te wachten!

GRATIS E-book: Haal meer inkomen uit de paardensport

Ben je al voor jezelf begonnen maar loopt het nog niet zo vlot als je wilt en heb je er misschien nog wat naast? Ik kan helpen om te groeien met je bedrijf om zo ook jouw volledige inkomen uit de paardensport te halen en zo meer mensen of paarden te helpen met waar JIJ goed in bent!

Elke week geef ik tips speciaal voor de hippische ondernemers. Zorg dat jij die tips ook in je mailbox ontvangt, je krijgt direct mijn GRATIS e-book “Zo haal jij inkomen uit de paardensport”.

Gebruik al mijn GRATIS tips

Ik geef al super veel weg – omdat ik jou ontzettend graag wil helpen. En als ondernemer komt er al zoveel op je pad. En alles kost geld! Maar je kunt op internet zoveel kennis vinden waar je je bedrijf echt al een heel eind mee kunt opzetten als je een beetje door zet!

Lees mijn blogs of luister naar mijn podcast!

Heb je meer hulp nodig?

Wil je net een stapje verder dan alle gratis tips? Ik heb verschillende trajecten voor je klaar staan waarmee je aan de slag kan om van jouw bedrijf een succes te maken. Voor kleine voor iedereen betaalbare bedragen. Let’s do this!

 

Samen kom je verder!

Heb je een stok achter de deur nodig? Iemand die je helpt met de juiste keuzes maken? Of wil je je hele social media gebeuren uitbesteden? Neem vooral even contact met mij op en dan gaan we samen bekijken hoe we het kunnen gaan invullen aan de hand van je wensen en je budget.

Social media

Loop je vast met wat je moet posten? Geen strategie? Of levert het niets op? Laat mij mee kijken!

Brainstorm

Stagneert het met klanten en weet je niet waarom? Struggle je met een netwerk opbouwen? Laat mij helpen!

Website

Geen idee wat er op moet? Komen er amper mensen op je website? Laat mij je helpen!

Nieuwsbrief

Beginnen aan een nieuwsbrief maar weet je niet hoe? Struggle je met onderwerp? Laat me je helpen!