Hoe krijg je meer mensen op les?

Home / Klanten werven / Hoe krijg je meer mensen op les?

Laten we eerlijk zijn – het gaat er vooral om of je je broek op kan houden! Voor veel instructeurs kan het soms lastig zijn mensen te vinden die (consequent) komen lessen. Waarom dat zo moeilijk kan zijn is deels omdat mensen niet goed zijn in kiezen, daar schreef ik eerder dit blog over: “Klanten kunnen gewoon een les boeken”. Wat kun je nog meer doen om meer mensen te bereiken om bij je op dressuur-, spring-, cross-, longeer- of grondwerkles te laten komen?

Vertel verhalen over je lessen

Mensen zijn dol op verhalen: ze kunnen zich makkelijker inleven en herkennen. Ze willen weten hoe het afloopt. Ze zijn authentiek en geloofwaardig. En vooral ze zijn uniek en sluiten volledig en helemaal aan bij jezelf! Zo krijgen ze een veel beter beeld van jou – en of jij bij hun past. Je kunt dit soort verhalen opnemen op video (beeld zegt meer dan 1.000 woorden he!) of je schrijft het uit in een social media post of blog post. Bijvoorbeeld:

  • Hoe je een bepaald probleem oploste voor iemand
  • Met welk probleem iemand bij jou kwam waarvan ze niet wisten dat jij die ook kon oplossen

Als je dat wilt gaan doen zijn een paar dingen belangrijk:

  1. Maak gebruik van omschrijvende woorden. Zo maak je het verhaal veel levendiger en prikkel je de zintuigen meer. Vertel bijvoorbeeld over wat voor dat het was (regenachtig, zonnig), vertel iets over het paard: een grote vos met 4 prachtige witte benen of schets een herkenbare situatie.
  2. Waar? Hoe en waarom? Waar was je toen dit voorviel? Hoe viel het voor en waarom koos je een bepaalde oplossing. Gebruik concrete voorbeelden en gebruik leuke anekdotes.
  3. Gebruik gedachtes! Als je iemand voor het eerst ziet heb je vast een – herkenbare – eerste gedachte. Die misschien later helemaal niet blijkt te kloppen. Of je gaat in je hoofd verschillende mogelijkheden af om het probleem op te lossen. Deel die stappen dat vinden mensen interessant en zo houd je het verhaal spannend als je niet gelijk alles weggeeft!

Geef iets gratis weg

Ik heb bij veel commerciële bedrijven gewerkt en die waren altijd huiverig voor dingen “gratis” weggeven. Want ja als je alles al weggeeft worden ze toch geen klant meer? Er zijn vele onderzoeken naar gedaan: mensen voelen zich vaak verplicht als ze iets gratis hebben gekregen om iets “terug” te doen. Daarom zie je ook in diverse onderzoeken terug dat bedrijven die dingen weggeven zoals e-books en blogs vaak veel meer nieuwe klanten binnen halen dan bedrijf die dat NIET doen. En er is nog een voordeel van kennis gratis weggeven: ze zien je sneller als expert en gaan je meer vertrouwen.

Maar wat kun je weggeven als instructeur? Vooral kennis!

  • Deel video’s/blogs waarin je waardevolle tips geeft voor bepaalde problemen
  • Deel oefeningen die mensen thuis kunnen doen om het rijden of grondwerken leuk te houden
  • Maak een e-book met oefeningen die mensen thuis kunnen doen
  • Organiseer een 5-daagse over een bepaald onderwerp waar je mensen bijvoorbeeld 5 dagen lang elke dag een email stuurt met tips en oefeningen voor thuis. Ik deed dit bijvoorbeeld rondom het onderwerp “Smalletje” voor eventing instructrice Roxana. En voor mezelf natuurlijk vaak rondom online marketing dingen voor jullie 🙂

Die gratis dingen moet je natuurlijk wel ergens delen zodat mensen het ook kunnen zien. Reels en TikToks zijn vaak makkelijke manieren om meer nieuwe mensen te bereiken. Op Facebook moet je voornamelijk aan de slag met groepen om nieuwe mensen te bereiken!

Organiseer speciale dagen

En dit is iets wat ook altijd goed werkt: we hebben zelf net ook weer 2 dagen cross clinic gegeven op een locatie! Daar komen veel leden van die locatie op af die voor ons allemaal nieuw zijn – we zagen ook wel wat bekende gezichten maar vooral veel nieuwe. We houden altijd weer een aantal nieuwe klanten er aan over die ook voor de lessen thuis terug komen. Dus contacteer verengingen in je regio en vraag of ze nog zoeken naar een leuke clinic. Bijvoorbeeld over houding en zit, rijden van een springparcours, wedstrijdgerichte dressuurclinic – verzin je onderwerp maar wat echt jouw specialiteit is!

Heb je thuis een fijne locatie voor lessen? Organiseer dan ook eens dat soort speciale dagen thuis, wij deden bijvoorbeeld dressuurles met cavaletti of (volwassen) bixie dagen 🙂 Voordeel is dat mensen dan weer minder hoeven te kiezen en zich meer aangesproken voelen. Op die dagen kan je ook makkelijker groepslessen geven waardoor het voor mensen weer goedkoper is en aantrekkelijker. De meeste klanten beginnen bij ons vaak in de groepslessen maar al snel zie je de ruiters die écht willen groeien terug komen voor privelessen of in een duo samen met een vriend/vriendin/stalgenoot op het zelfde niveau!

Related Posts